«Γεωπολιτική, συνδεσιμότητα και ενεργειακή ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα από το αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund of the United States σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2024 στους αναλυτές, το σχέδιο της ΔΕΗ για τη δημιουργία data center στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Δυτικής Μακεδονίας χωρητικότητας 300 MW με δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW.
«O κόσμος της ενέργειας χρειάζεται την τεχνολογία για να διαχειριστεί την ενέργεια και ο κόσμος της ψηφιακής τεχνολογίας χρειάζεται την ενέργεια για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε AI», τόνισε στην ομιλία του και επεσήμανε ότι η ΔΕΗ είναι κόμβος ενέργειας και data centers στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ότι η μετασχηματισμός της αποτελεί πρότυπο για τις επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ εστίασε στις επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στους κλάδους της ενέργειας και της τεχνολογίας μέσα στο νέο, γρήγορα μεταβαλλόμενο, γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο.
Βλέποντας μια σχέση αμοιβαίου οφέλους, ο πρόεδρος του ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι «η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων διασφαλίζει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα επιταχύνουν το ταξίδι τους στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα αυξηθεί, αγκαλιάζοντας την ψηφιακή επανάσταση μέσω της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της».
Αφού θύμισε ότι το 2022 οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με το απαραίτητο LNG για την αντιμετώπιση της κρίσης ασφάλειας εφοδιασμού, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου.
«Εξακολουθώ να πιστεύω στην αξία των διατλαντικών εταιρικών σχέσεων και στον αντίκτυπό τους στην ευημερία των οικονομιών, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από τον Ατλαντικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι η απάντηση στο “γιατί” είναι πολύτιμη η διατλαντική συνεργασία δεν έχει αλλάξει. Το συνδυαστικό αποτέλεσμα της συνεργασίας μας είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ατομικών μας προσπαθειών» υπογράμμισε.
Από το ίδιο βήμα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των εγχώριων ενεργειακών πηγών, των διεθνών διασυνδέσεων αλλά και των διευρωπαϊκών δικτύων. Υπογράμμισε εξάλλου ότι οι διαφορές τιμών στα ενεργειακά χρηματιστήρια οφείλονται σε μεγάλο μέρος στις ανεπαρκείς διασυνδέσεις μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για νέους ενεργειακούς διαδρόμους επειδή θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθούν και αργά ή γρήγορα θα τους χρειαστούμε όλους», είπε ο κ. Τσάφος.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")