Ο Πρόεδρος Τραμπ «πάγωσε» τις ταρίφφες για 90 ημέρες, οι διεθνείς χρηματαγορές ανέκαμψαν κι ο «Οικόνομιστ» υπεστήριξε «θα μείνουν στο σημερινό ύψος τους οι δασμοί στην Αμερική»!.. Αυτό σημαίνει 20% δασμοί στα Ευρωπαϊκά προϊόντα, 105% για τα Κινεζικά και «διαπραγματεύσιμοι» για τις υπόλοιπες χώρες  και με πολιτικά 

ανταλλάγματα όπως λ. χ. του Λεσότο που ουδέν εξάγει στις ΗΠΑ αλλά είναι πλούσιο σε «σπάνιες γαίες» που εποφθαλμιούν Κινέζοι κι Αμερικανοί.

Οι ταρίφφες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας φόρος εις βάρος του καταναλωτή και προσπαθούν να υποκαταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα με εγχωρίως παραγόμενα που «προστατεύουν»  – εξ ου και ονομάζονται «προστατευτικοί δασμοί».

- Είναι όμως;

- Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Εάν το προϊόν είναι χαμηλού κόστους και παράγεται από χώρες με χαμηλά μεροκάματα, δεν μπορεί να υποκατασταθεί σε χώρες υψηλού ωρομισθίου όπως οι ΗΠΑ, όπου ο ελάχιστος μισθός είναι 16,5 $ την ώρα έναντι 2 λ. χ. στο Βιετνάμ. Μόνον η απαγόρευση της εισαγωγής μπορεί να εμποδίσει τις προμήθειες απ’ αυτές κι όχι οι δασμοί. Αν, μάλιστα, οι παραγωγοί είναι Αμερικανικές εταιρίες εγκαταστημένες στην χώρα χαμηλών αμοιβών εργασίας, τότε οι ταρίφφες βλάπτουν όχι μόνο τον Αμερικανό καταναλωτή αλλά και τις επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι «προστατεύουν».

Όταν, όμως, πρόκειται για προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας, ως λ. χ. για επιβατηγά  αεροπλάνα, τότε οι ταρίφφες φέρουν τον  κίνδυνο της ανταποδοτικότητας από ομοιοπαραγωγούς. Έτσι, τα ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΣ αεροσκάφη απηλλάγησαν από τις ταρίφφες γιατί, αν χρεώνοντο, οι τιμές τους θα ήταν απαγορευτικές και βεβαίως θα προκαλούσαν δασμούς εις βάρος της ΜΠΟΪΝΓΚ αλλά και θα παρακάμπτονταν με σκιώδεις εταιρίες εκμίσθωσης .

Έτσι η αξία των ταριφφών ποικίλλει από μηδέν μέχρις άπειρον και γι’ αυτό είναι αμφιβόλου αξίας. Το αν προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματαγορές, το γεγονός έχει άλλα αίτια κι είναι από εχθές παροδικόν. Ούτε η μετοχή της ΤΕΖΛΑ έπεσε 50% γιατί θα ακριβύνουν τα Κινεζικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μήτε οι Ευρωπαϊκές φαρμακευτικές επιχειρήσεις έπεσαν γιατί η ινσουλίνη που παράγουν θ’ ακριβύνει από τις ταρίφφες. Οι Αμερικανικές ομολογίες έπεσαν σε αξία όχι γιατί η απόδοση τους (Yield) ηυξήθη αλλά διότι οι Κινέζοι πλημμύρησαν την αγορά ομολόγων για να τιμωρήσουν το Αμερικανικό δημόσιο κι έχασαν δις …γουάν!

Το γεγονός πήραν και τα αντιατραμπικά ΜΜΠαραπληροφορήσεως και το έκαναν «αεροπλανάκι» ως έλεγαν  στη οδό Σοφοκλέους επί Σημίτη. Για την Αμερική οι ταρίφφες δεν συνεπάγονται οικονομική ύφεση, ούτε πληθωρισμό (παρά μόνον μία εφάπαξ ώθηση του τιμαρίθμου) και την διατήρηση των επιτοκίων ως αμεταβλήτων όσο ανθέξει το ΦΕΝΤ την πίεση του Αντιμινιστρέησον. Για την Ευρώπη και Κίνα οι ταρίφφες συνεπάγονται μικρότερες πωλήσεις αλλά όχι «εμπορικό πόλεμο» κι άλλες Αρμαγεδδωνικές καταστροφές. Πόσες φορές ανατίμησαν τα προϊόντα τους στην Αμερικανική αγορά την τελευταία 10ετία με διάφορες προφάσεις;

Οι ταρίφφες δεν ήλθαν για να μείνουν παρά ίσως μόνον για  πραγματεύσεις  προϊόντων που παράγονται στην Κίνα.  Δεν αντέχουν για πολύ χρόνο. Γι’ αυτό και «πάγωσαν» για λίγες εβδομάδες, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ.

- Λίγη ψυχραιμία, παιδιά, δεν βλάπτει.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr