οι οποίες είχαν «παρεμποδιστεί» τον Ιούλιο του περασμένου έτους από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Στην Άγκυρα προειδοποιούσαν επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα προχωρήσουν σε anti-ΝAVTEX και διεμήνυαν ότι «δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα», από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι η ελληνική πλευρά «ξεθάρρεψε» μετά τις εξελίξεις με την Chevron, νοτιοανατολικά της Κρήτης και ενέτεινε τις προσπάθειές της να εδραιώσει το πλέγμα στρατηγικών συμμαχιών με το Ισραήλ και την Γαλλία, στην διακεκαυμένη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου.
Το μήνυμα υπήρξε σαφές: η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου στην περιοχή χωρίς να δώσει την άδειά της – προκύπτει από το διάτρητο τουρκολιβυκό σύμφωνο που κανείς δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει έως τώρα.
«Η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται με επιμονή έργα στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιασμένα από την Ελλάδα, την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στην περιοχή, και τα οποία σχεδιάζεται να διέλθουν από θαλάσσιες περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας.
Πρόκειται για έργα μη ρεαλιστικά, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και αμιγώς προκλητικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι έχουμε πράξει και στο παρελθόν. Δεν έχει κανένα νόημα η επιμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα…»
Αυτά είπε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.
Όπως είναι επόμενο, η Αθήνα αναγκάστηκε να τα… μαζέψει!
Σε συνάντηση των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που λέγεται ότι προσέλαβε τη μορφή άτυπου ΚΥΣΕΑ, μεταφέρθηκε η πληροφορία –δεν έχει, εισέτι, επιβεβαιωθεί- ότι εκεί που είμασταν έτοιμοι να εκδώσουμε NAVTEX, όπως είχε προαναγγελθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κάναμε κράτει! Τουτέστιν, δεν λάβαμε καμία σχετική απόφαση και το πράγμα πάει σε αναβολή!
Από τα συμφραζόμενα αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου της Nexans, βαίνει προς νέο προγραμματισμό.
Σε αυτόν θα πρέπει να εντάξουμε και το έτερο σοβαρό θέμα, ήτοι την κατάθεση, από ελληνικής πλευράς, του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το τελευταίο θεωρείται κομβικής σημασίας ειδάλλως είναι πιθανό να δώσουμε, ως χώρα, την εντύπωση ότι απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δη, χωρίς να πέσει πιστολιά.
Σημειώνουμε ότι η χώρα μας που είναι λαλίστατη όταν πρόκειται να επιχειρηματολογήσει κατά της Τουρκίας, που παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου στην θάλασσα, έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εμπρόθεσμη κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, με την σχετική προθεσμία να συμμορφωθούμε να λήγει στο τέλος του μήνα που διανύουμε.
Τουλάχιστον, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίζεται επιμελώς αμετακίνητος και τηρεί ευέλικτη αποφασιστική στάση: «Πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι οι έρευνες να συνεχιστούν κανονικά», είπε σε συνέντευξή του.