Ο όμιλος Motor Oil κατέγραψε συνολικό κύκλο εργασιών 12,1 δις ευρώ για το 2024, ελαφρώς χαμηλότερο από τα 13,3 δις ευρώ που είχε καταγράψει το 2023. Το EBITDA ήταν, επίσης, μειωμένο για το 2024, ξεπερνώντας τα 966 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,3 δις ευρώ για το 2023. Το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων προήλθε από τις εξαγωγές και τη ναυτιλία με 10,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ενώ η εσωτερική αγορά έφτασε τους 3,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Όπως εξήγησε η διοίκηση του ομίλου, η πτωτική τάση που χαρακτήρισε το 2024 οφείλεται σε δύο λόγους.

Τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου Motor Oil για το 2024. Πηγή: Motor Oil.
Ο πρώτος είναι η καθίζηση των τιμών του πετρελαίου και των προϊόντων, με τις τιμές να παραμένουν στατικές για πολύ μεγάλο διάστημα ή να μειώνονται. Προς το παρόν, η εικόνα αυτή φαίνεται να συνεχίζεται και εντός του 2025. Ο δεύτερος ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν περιόρισαν τη διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής του διυλιστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως μέρος των επιπτώσεων του περιστατικού αυτού αντισταθμίστηκε από την ασφαλιστική αποζημίωση.
Για το 2024, η εταιρεία δαπάνησε 196 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Η πρώτη αφορούσε στην αποκατάσταση και αναβάθμιση του διυλιστηρίου μετά την πυρκαγιά. Η μεγαλύτερη επένδυση ύψους 70,8 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε στην κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου.
Ακολουθεί η επένδυση ύψους 28,6 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή μίας νέας μονάδας ΣΙΘΥΑ ισχύος 57 MW. Επενδύσεις, επίσης, υλοποιήθηκαν στους τομείς της ασφάλειας, της υγιεινής, των περιβαλλοντικών όρων, και της ενεργειακής αυτονομίας του διυλιστηρίου. Για το 2025, οι επενδύσεις αναμένεται να κινηθούν στους ίδιους άξονες, με μία πρόσθετη έμφαση στην παραγωγή υδρογόνου, έναν τομέα που υποστηρίζεται έντονα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τζαννετάκης τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς, αναφέροντας ότι δεδομένης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό, αποτελεί ένα μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί ξανά. Όσο για το πλαφόν στα καύσιμα, εξήγησε πως η πάταξη της παραβατικότητας οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα. Στο καυτό θέμα των περικοπών στις ΑΠΕ, εξήγησε πως οι υποδομές της εταιρείας δεν είναι τόσο ευάλωτες σε αυτό το πρόβλημα, χάρη στον αρχικό σχεδιασμό και τις συμφωνίες με την αγορά. Σε γενικές γραμμές, ο κ. Τζαννετάκης δήλωσε πως παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο.