Τα όσα συνέβησαν παλαιότερα στην Κάσο και στη συνέχεια στην Κρήτη με τις παρενοχλήσεις του ερευνητικού σκάφους που χαρτογραφεί τον βυθό για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο μιλάνε από μόνα τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δείξει πως ήταν έτοιμη να υποκύψει από τη στιγμή που άναψε το πράσινο φως στο ιταλικό ερευνητικό σκάφος να ζητήσει άδεια από την Τουρκία για να διεξάγει τις εργασίες του στα επτά μίλια έξω από την Κάσο, δηλαδή σε οριοθετημένη (με την Αίγυπτο) ελληνική ΑΟΖ!
Ουσιαστικά, με τις φρεγάτες τους οι Τούρκοι επέβαλαν το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο ως γνωστόν ακυρώνει την ελληνική ΑΟΖ της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου. Και η Αθήνα στην πράξη το νομιμοποίησε, έστω κι αν λέει άλλα. Στην πραγματικότητα, χωρίς να ρίξει ούτε έναν πυροβολισμό, η Άγκυρα επιβάλει εμπράκτως τη θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, παρότι αυτή η θέση της είναι παντελώς παράνομη. Όταν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη πάνω από όλα είναι τα “ήρεμα ύδατα”, ή αλλιώς “να κάνουμε τις δουλειές μας” χωρίς περισπασμούς από μία ελληνοτουρκική κρίση, το αποτέλεσμα δεν μπορούσε να είναι διαφορετικό.
Στην ελληνική δημόσια σφαίρα κυριαρχεί η άποψη πως η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα για να την υποχρεώσει να διαπραγματευθεί διμερώς τα υφιστάμενα προβλήματα. Η ανωτέρω ερμηνεία δεν είναι γενικά λανθασμένη, αλλά αν δεν διευκρινισθεί μπορεί να οδηγήσει σε απολύτως λανθασμένα συμπεράσματα. Κι αυτό, επειδή η κυρίαρχη σχολή σκέψης στα κέντρα αποφάσεων και επιρροής στην Αθήνα ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια οι Τούρκοι προσθέτουν μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις και κλιμακώνουν τις επιθετικές πιέσεις τους, επειδή η Ελλάδα είναι υποτίθεται απρόθυμη να διαπραγματευθεί μαζί τους ένα συμβιβασμό.
(η συνέχεια στο slpress.gr)