Η τοποθέτηση του Πάνου Λασκαρίδη στο Forum των Δελφών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία

Σθεναρή αντίσταση, ακόμα και από τη ναυτιλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ, βρίσκει η διοίκηση Τραμπ προκειμένου να μην εφαρμοστεί ως έχει η πρόταση του γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου για επιβολή τελών σε κινεζικής κατασκευής εμπορικά πλοία που θα πιάνουν σε αμερικανικά λιμάνια. Τέλη που αφορούν κινεζικές ναυτιλιακές, πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα και εταιρείες που τρέχουν ναυπηγικά προγράμματα σε κινεζικές κλίνες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 17 Απριλίου 2025.

Πρόκειται για έναν μεγάλο κίνδυνο για τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, αφού είναι γεγονός ότι τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν τη μερίδα του λέοντος στις νέες ναυπηγήσεις. Τα άλλα δύο κράτη με μεγάλη ναυπηγική βιομηχανία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, δεν έχουν διαθέσιμες κλίνες για νέες ναυπηγήσεις.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Πάνου Λασκαρίδη, CEO της Lavinia Corporation & Laskaridis Shipping Company Ltd, ο οποίος τοποθετήθηκε για τις διεθνείς εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ναυτιλιακός τομέας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ξεκινώντας από τη δασμολογική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, ο κ. Λασκαρίδης είπε ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή και ότι εξελίσσεται με απρόβλεπτο τρόπο. Ωστόσο, είπε πως πιστεύει ότι οι αναταράξεις από τους δασμούς Τραμπ στον χώρο της ναυτιλίας δεν θα είναι γενικευμένες. «Θα υπάρξουν μεμονωμένες αναταράξεις σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι θεωρεί πολύ μεγαλύτερη απειλή από τους δασμούς την απειλή των ΗΠΑ για την επιβολή τελών στη ναυτιλία. Τα τέλη αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Απριλίου και θα εφαρμοστούν (μετά από μία περίοδο 100 ημερών διαβούλευσης) τον Νοέμβριο του 2025.

Ξεχώρισε, όμως, από αυτήν την απειλή την ελληνική ναυτιλία, καθώς πιστεύει ότι τα τέλη αυτά θα μπορέσουν να μεταφερθούν και να γίνουν υποχρέωση των ναυλωτών των ελληνόκτητων πλοίων.

Τι λένε οι Αμερικανοί

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η «Ν», οι θέσεις που εκφράζουν οι Αμερικανοί μέλη της ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι πολύ συγκεκριμένες.

Όσον αφορά το προβλεπόμενο τέλος που θα επιβαρύνει πλοία που είναι υπό διαχείριση σε κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες, επισημαίνουν ότι αν εφαρμοστεί θα πρέπει να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προτεινόμενα.

Για τα λιμενικά τέλη που θα αφορούν φορείς εκμετάλλευσης θαλάσσιων μεταφορών με στόλο αποτελούμενο από πλοία κινεζικής κατασκευής ή και με ναυπηγικά προγράμματα στην Κίνα, η θέση που εκφράζουν είναι αρνητική. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, αν εφαρμοστεί θα πρέπει να περιλαμβάνει ρήτρα κατοχύρωσης που να εξαιρεί τα υφιστάμενα πλοία σε λειτουργία και πλοία για τα οποία έχει ήδη συναφθεί σύμβαση ναυπήγησης. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα έχουν κινεζική σημαία ή δεν θα ανήκουν σε κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία.

Ανεπαρκή τα «καθαρά» αμερικανικά σκαριά

Όσον αφορά σειρά περιορισμών που προτείνονται για την προώθηση της μεταφοράς αμερικανικών εμπορευμάτων µε αμερικανικά πλοία υποστηρίζεται από τη βιομηχανία, αλλά σημειώνεται ότι τα πλοία υπό αμερικανική σημαία και υπό αμερικανική σημαία/με αμερικανική ναυπήγηση είναι πολύ πιθανόν να μην επαρκούν για να διασφαλιστεί η επαρκής χωρητικότητα για τις μεταφορές.

Σε άμεση σχέση με τη συγκεκριμένη παρατήρηση είναι και το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την αναζωογόνηση των αμερικανικών ναυπηγείων. Αναγνωρίζοντας χθες ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια ναυπηγική αγορά είναι μικρότερο από 1%, ο Τραμπ δήλωσε: «Η διόρθωση αυτών των ζητημάτων απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που περιλαμβάνει την εξασφάλιση συνεπούς, προβλέψιμης και διαρκούς ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, προκειμένου να καταστούν τα υπό αμερικανική σημαία και ναυπηγημένα στην Αμερική πλοία ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο».

Ο Τραμπ έχει δώσει σε τμήματα της κυβέρνησης -συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Εμπορίου, Εργασίας, Μεταφορών και Εσωτερικής Ασφάλειας- ένα χρονοδιάγραμμα για να του προτείνουν τρόπους ενίσχυσης της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Το διάταγμα προβλέπει τη δημιουργία ενός καταπιστευματικού ταμείου για τη θαλάσσια ασφάλεια, το οποίο θα παρέχει βιώσιμη χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις θαλάσσιες δυνατότητες των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση κονδυλίων από δασμούς, πρόστιμα, τέλη ή φορολογικά έσοδα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr