προς σύνδεσιν έργων, με συνέπεια επιχειρήσεις με σοβαρές προοπτικές να περιμένουν έως και 15 χρόνια για να συνδεθούν, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.
Ως έργα «ζόμπι» χαρακτηρίζονται τα κερδοσκοπικά σχέδια που μπορεί να μην είναι βιώσιμα επειδή δεν έχουν, για παράδειγμα, δικαιώματα γης ή χρηματοδότηση, αλλά εξακολουθούν να κατέχουν θέση στην λίστα των υποψήφιων για σύνδεση πρότζεκτ.
Οι αλλαγές που αναμένεται να επιβεβαιωθούν από την Ofgem, τη ρυθμιστική αρχή ηλεκτρισμού και δικτύου φυσικού αερίου, θα έχουν ως συνέπεια οι βιομηχανίες του μέλλοντος, από κέντρα δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη έως πρότζεκτ αιολικής και ηλιακής ενέργειας, να παίρνουν άδεια σύνδεσης με το δίκτυο με διαδικασίες fast-track.
Το νέο καθεστώς, που συντάχθηκε από τον Διαχειριστή του Εθνικού Ενεργειακού Συστήματος σε συνεργασία με τη βιομηχανία, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση επενδύσεων έως και 40 δισεκατομμυρίων λιρών (52,8 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.
«Αυτές οι αλλαγές θα ακυρώσουν τα έργα “ζόμπι” και θα μειώσουν το χρόνο που οι εταιρείες υψηλής ανάπτυξης χρειάζονται για να συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτρισμού στο διαδίκτυο, ενώ θα επιταχύνουν τις συνδέσεις για εταιρείες που παρέχουν εγχώρια ενέργεια και ενεργειακή ασφάλεια μέσω του Σχεδίου μας για Αλλαγή», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ed Miliband.
Η Βρετανία ανακοίνωσε σχέδια που βοηθήσουν στην κατασκευή των ζωτικής σημασίας υποδομών, συμπεριλαμβανομένων έργων καθαρής ενέργειας, που είναι κεντρικής σημασίας για την αποστολή της να δημιουργηθεί οικονομική ανάπτυξη μέσα από την επιτάχυνση της έγκρισης σχεδιασμού και τη μεταρρύθμιση των συνδέσεων στο δίκτυο, τα οποία σε νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα.