Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό, Νίκο Τσάφο, γίνεται κάτι περισσότερο από αναγκαία καθώς αυτή τη φορά συμπίπτει το Πάσχα των Ορθοδόξων με το αντίστοιχο των Καθολικών, γεγονός που θα επηρεάζει τον όγκο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό του προβλήματος που δημιουργεί ο ερχομός της άνοιξης το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, την περίοδο του Πάσχα η πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 5.300 MW.
Η task force θα κληθεί να αξιολογήσει τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος κατά τα Σαββατοκύριακα που προηγήθηκαν, καθώς η χαμηλή ζήτηση που καταγράφηκε σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ, χρησιμοποιήθηκε ως γενική δοκιμή για την πραγματοποίηση υποχρεωτικών περικοπών από μικρά έργα ΑΠΕ χωρίς σύστημα τηλεχειρισμού, που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι γενικές δοκιμές είχαν ανακοινωθεί ήδη από το τέλος Μαρτίου, στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε η ΡΑΑΕ με τη συμμετοχή στελεχών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, με την πρώτη να είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, 6 Απριλίου.
Όπως είχε συμφωνηθεί σε εκείνη τη συνάντηση, οι περικοπές θα ξεκινούσαν από το δίκτυο διανομής και θα αφορούσαν σε μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ, των πάρκων της Ομάδας “Β” και σε έργα συνολικής ισχύος περίπου 3,5 GW στα οποία ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει δυνατότητα να περικόψει την παραγωγή τους με τηλεχειρισμό.
Γι’ αυτό το λόγο δόθηκε εντολή στους ιδιοκτήτες τους να διακόψουν την παραγωγή. Η αποτελεσματικότητα αυτής της ενέργειας επρόκειτο να εξεταστεί την ακριβώς επόμενη ημέρα, δηλαδή, στις 7 Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε, με ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τις προηγούμενες δύο Παρασκευές, από τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ να βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να προέβαιναν σε περικοπές της παραγωγής τους, μεταξύ 11:00 το πρωί με 16:00 το απόγευμα, κατόπιν εντολής του ΔΕΔΔΗΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΑΔΜΗΕ προειδοποιούσε τους εν λόγω παραγωγούς ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υψηλών προστίμων σε περίπτωση με συμμόρφωσης προς τις εντολές του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι δεν υπήρξαν προβλήματα και το σύστημα λειτούργησε ομαλά, με τις περικοπές έγχυσης ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ την Κυριακή, 6 Απριλίου, να φθάνουν στα 1.400 MW και την επόμενη Κυριακή, 13 Απριλίου, να υποχωρούν στα 1.200 MW.
Το πρόβλημα έγκειται τώρα στο ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα την Κυριακή του Πάσχα, κάτι για το οποίο, ο ΑΔΜΗΕ θα κληθεί να τεκμαίρει, συνεκτιμώντας τα στοιχεία που διαθέτει από τη ζήτηση προηγούμενων ετών, καθώς επίσης, από τις καιρικές συνθήκες.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας παρατηρήθηκε υψηλή παραγωγή από ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς, ενώ υπήρξαν και αθρόες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πρόβλημα με την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ γίνεται πιο έντονο από τη στιγμή που η μεν ισχύς τους έχει αυξηθεί κατά επί πλέον 2 GW, την ώρα που η κατανάλωση ρεύματος παραμένει καθηλωμένη. Αυτή η ανισορροπία είναι που καθιστά επιτακτικές της περικοπές πράσινης παραγωγής.
Ωστόσο, κατά το επταήμερο 7-13 Απριλίου, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, οι ψυχρές καιρικές συνθήκες επέφεραν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού και της παραγωγής ΑΠΕ. Η εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού στη χώρα, διαμορφώθηκε στις 988 GWh, με ποσοστιαία άνοδο +4% από το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Παράλληλα, η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.053 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος, που ανήλθαν στις 63 GWh.
Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 80 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 59%, με την εβδομαδιαία παραγωγή τους να φθάνει στις 562 GWh, ήτοι, αυξημένη κατά +47% από το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.