περίφημου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ. Αλήθεια όμως πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος; Όταν η Τουρκία έχει ισχυροποιηθεί; Όταν έχει πετύχει την επαναπροσέγγιση με ΕΕ και ΗΠΑ. Πότε;
Η Άγκυρα αλωνίζει ανενόχλητη τους τελευταίους μήνες στην Συρία με τις ευλογίες μάλιστα και της αμερικανικής κυβέρνησης. Συνομιλεί με τους Ευρωπαίους ως σημαντικός εταίρος στα θέματα ασφαλείας της Γηραιάς Ηπείρου και κάνει βήματα ομαλοποίησης των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Υποβοηθούμενη βέβαια για από την πολίτικη των ήρεμων νερών που εφαρμόζει ευλαβικά η Αθήνα, χωρίς να έχει λάβει κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Τουναντίον, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδα» ζει και βασιλεύει, ενώ οι απειλές της για την συνέχιση των εργασιών για το καλώδιο συνεχώς κλιμακώνονται. Και ποια είναι η ελληνική απάντηση; Η απόλυτη σύγχυση. Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στις 13 Μαρτίου ότι «τo GSI θα γίνει και θα ολοκληρωθεί…», στη συνέχεια υπήρξε διαρροή ότι επίκειται η έκδοση NAVTEX για την έναρξη των σχετικών εργασιών με τις ευλογίες υποτίθεται των Γάλλων και των Ισραηλινών, ενώ έπειτα από λίγα 24ωρα ο ΎΠΕΞ ανέκρουσε πρύμναν, δηλώνοντας ότι οι σχετικές έρευνες θα γίνουν στον… κατάλληλο χρόνο.
Και αυτά τα «ήξης αφήξεις» της Αθήνας δίνουν εσφαλμένη μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αφού εγείρουν θέμα αξιοπιστίας των δεσμεύσεων της Αθήνας όσον αφορά την υλοποίηση του έργου. Ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για την δική τους πολιτική...αποτροπής. Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Τουρκιγέ σε δύο διαδοχικά δημοσιεύματά της, επικαλείται «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ και «πηγές ασφαλείας» για να ισχυριστεί ότι η αντίδραση της Αγκύρας λειτούργησε αποτρεπτικά για την υλοποίηση του έργου, παρουσιάζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο ν’ αντιδρούν αμυντικά στις «προειδοποιήσεις» της Τουρκίας. Αυτό είναι το τουρκικό αφήγημα. Και η Αθήνα απλώς σιωπά. Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε για το περίφημο καλώδιο κατά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού την Δευτέρα στην Αθήνα. Η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, αρκέστηκε να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία και τα ευρωπαϊκά σχέδια για την συμπερίληψή της στην στον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και φυσικά τους αμυντικούς εξοπλισμούς.
Σήμερα στο ΚΥΣΕΑ
Οι τελευταίες εξελίξεις στην πόντιση του καλωδίου αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο ΚΥΣΕΑ αν και η επίσημη ατζέντα αφορά τα εξοπλιστικά. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένεται να ζητήσει το πράσινο φως για την απόκτηση και 4ης υπερσύγχρονης, ψηφιακής φρεγάτας Belharra. Υπό το βλέμμα του Γάλλου ομολόγου που επισκέφθηκε την Αθήνα, υπέγραψαν συμφωνία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων και της γαλλικής εταιρείας MBDA, για την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet διττού ρόλου. Οι πύραυλοι αυτοί ενισχύουν τη στρατηγική άμυνα της χώρας. Μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες. «Την στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία είχα την τιμή και να τη διαπραγματευτώ και να την υπογράψω κατ' εντολήν του πρωθυπουργού. Είναι για εμάς ένα από τα θεμέλια της άμυνάς μας. Η Ελλάδα καλείται να διατηρεί τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της απειλής. Είναι γνωστό σε όλους δεν το έχουμε κρύψει. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται. Λαμβάνοντας υπόψιν τη στρατηγική συμφωνία του 2021 θεωρώ επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διμερείς συζητήσεις για την ανανέωσή της. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας , της άμυνας, της αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Και ενώ αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάς πρέπει να εξοπλιστεί απέναντι σε μια τόσο μεγάλη απειλή όπως είναι η Τουρκία, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν τελικά έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα αυτή η «πολιτική αποτροπής» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Τι να της κάνει άλλωστε τις Belharra, όταν σε κάθε απειλή της Τουρκίας, απλώς υποχωρεί. Και ειδικά όταν η Άγκυρα κλιμακώνει κάθε φορά που νιώθει ο,τι απειλείται. Σε εκπομπή του CNN Turk, αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι «η Ελλάδα μας απειλεί με όπλα», τονίζοντας όμως ότι η Τουρκία διαθέτει πλέον δικούς της πυραύλους με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων που «θα φτάσουν και τα 5.000». Χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως «σκανδαλώδεις» οι δηλώσεις του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δημήτρη Χούπη, που αναφέρθηκε στην Τουρκία ως απειλή και δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιδράσει οπουδήποτε εντός πέντε λεπτών.