Σε μια σπάνια παραδοχή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ είπε ότι οι κινεζικοί υπερηχικοί πύραυλοι μπορούν να καταστρέψουν όλα τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα σε μόλις 20 λεπτά. «Μέχρι στιγμής ολόκληρη η πλατφόρμα προβολής ισχύος μας (ΗΠΑ) είναι αεροπλανοφόρο και η ικανότητα να προβάλλει ισχύς με αυτόν τον τρόπο στρατηγικά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Χέγκσεθ σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ωστόσο, ο Χέγκσεθ πρόσθεσε ότι οι 15 υπερηχητικοί πύραυλοι της Κίνας «μπορούν να χτυπήσουν 10 αεροπλανοφόρα στα πρώτα 20 λεπτά της σύγκρουσης», μεταδίδει το Reuters.

Χάνοντας πολεμικούς αγώνες από την Κίνα

Ο Χέγκσεθ είπε ότι οι ΗΠΑ «χάνουν από την Κίνα σε κάθε πολεμικό παιχνίδι» που διεξάγει το Πεντάγωνο. «Η Κίνα χτίζει έναν στρατό ειδικά σχεδιασμένο για να καταστρέψει τις ΗΠΑ».

Ο Χέγκσεθ κατηγόρησε τη γραφειοκρατία των ΗΠΑ και τον αργό ρυθμό απόκτησης όπλων για το αυξανόμενο πλεονέκτημα της Κίνας στις συγκρούσεις με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε επίσης τον κίνδυνο της Κίνας για τη Διώρυγα του Παναμά, μια τεχνητή πλωτή οδό του Παναμά μήκους 82 χιλιομέτρων (50,9 μίλια) που συνδέει την Καραϊβική Θάλασσα με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με το Sobel Shipping Network, περίπου το 40% της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ βασίζεται σε αυτή τη διαδρομή ετησίως, με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον μεγαλύτερο χρήστη του καναλιού.

Το 2021, πάνω από το 73% όλων των πλοίων που διέρχονται από το κανάλι προορίζονταν ή αναχωρούσαν από λιμάνια των ΗΠΑ.

Από τη διπλωματική αναγνώριση της Κίνας από τον Παναμά το 2017 για την Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει επεκτείνει την περιφερειακή του παρουσία, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό σε έργα υποδομής κοντά στο κανάλι.

Η επιρροή της Κίνας περιλαμβάνει τον έλεγχο των λιμανιών και στα δύο άκρα του καναλιού μέσω της Hutchison Ports PPC, μιας εταιρείας με έδρα το Χονγκ Κονγκ με δεσμούς με το Πεκίνο.

Ο Χέγκσεθ παραδέχτηκε: «Η Κίνα αποτελεί συνεχή απειλή για τη Διώρυγα του Παναμά, αλλά μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Παναμάς θα την κρατήσουν ασφαλή».

Μια κοινή συμφωνία, που υπεγράφη από ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τον Παναμά στις αρχές Απριλίου, επιτρέπει στο στρατιωτικό προσωπικό από τις ΗΠΑ να αναπτυχθεί σε εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τον Παναμά για εκπαίδευση, ασκήσεις και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων.

Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η Κίνα έχει υπερβολική επιρροή στο κανάλι.

Με αυτήν την τελευταία συμφωνία, η κυβέρνησή του σχεδίαζε να «ανακτήσει» τον έλεγχο της στρατηγικής πλωτής οδού των Ηνωμένων Πολιτειών που χρηματοδοτούνταν, κατασκευάζονταν και ελέγχονταν μέχρι το 1999.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι της Κίνας

Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, οι τεχνολογίες υπερηχητικών πυραύλων της Κίνας έχουν προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια.

Πολλά προγράμματα πυραύλων της ΛΔΚ είναι συγκρίσιμα με άλλους διεθνείς κορυφαίους παραγωγούς.

Η ανάπτυξη από την Κίνα του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (MRBM) οπλισμένου με υπερηχητικό όχημα ολίσθησης DF-17 (HGV) θα συνεχίσει να μεταμορφώνει την πυραυλική δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), πρόσθεσε το DoD.

Το σύστημα, το οποίο εφαρμόστηκε το 2020, μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένες παλαιότερες μονάδες βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (SRBM) και να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις και στόλους στον Δυτικό Ειρηνικό.

Το DF-27 μπορεί να έχει μια επιλογή ωφέλιμου φορτίου HGV εκτός από τα συμβατικά ωφέλιμα φορτία χερσαίων επιθέσεων, αντιπλοίων και πυρηνικών.

Επίσημα κινεζικά στρατιωτικά γραπτά υποδεικνύουν ότι αυτή η κατηγορία εμβέλειας εκτείνεται από 5.000–8.000 km (3.107–4.971 μίλια), χαρακτηρίζοντας το DF-27 ως διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μπορεί δυνητικά να εκτείνεται μέχρι την Αλάσκα και τη Χαβάη.

Στις 27 Ιουλίου 2021, η Κίνα δοκίμασε ένα HGV εμβέλειας ICBM που ταξίδεψε 40.000 km (24.854 μίλια).

Τον Απρίλιο του 2019, το Πολεμικό Ναυτικό του PLA αποκάλυψε κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 70ης επετείου του ότι το νέο του καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους μπορεί να χρησιμοποιεί πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας, επίθεσης ξηράς και, το 2022, εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο YJ-21 που σχεδιάστηκε για να νικήσει αεροπλανοφόρα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η Κίνα διαθέτει το κορυφαίο οπλοστάσιο υπερηχητικών πυραύλων στον κόσμο και έχει προχωρήσει δραματικά την ανάπτυξη συμβατικών και πυρηνικών τεχνολογιών υπερηχητικών πυραύλων.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr