Τα σχέδια, τα οποία δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, θα αποτελούν την πρώτη γνωστή περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας να παρέχει χρηματοδότηση στη Συρία από τότε που οι αντάρτες υπό την ηγεσία των ισλαμιστών ανέτρεψαν τον πρώην ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ πέρυσι.
Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η κρίσιμη αραβική υποστήριξη του Κόλπου για τη Συρία αρχίζει να υλοποιείται αφού προηγούμενα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας της Ντόχα για χρηματοδότηση μισθών, αναχαιτίστηκαν από την αβεβαιότητα σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, το Κατάρ ανακοίνωσε ένα σχέδιο παροχής φυσικού αερίου στη Συρία μέσω της Ιορδανίας για τη βελτίωση της πενιχρής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, μια κίνηση που πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι είχε την έγκριση της Ουάσιγκτον.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας είπε στο Reuters: «Δεν σχολιάζουμε εικασίες, αλλά κάνουμε ανακοινώσεις, εάν και εφόσον γίνουν επίσημες».
Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Σαουδικής κυβέρνησης, ένας εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ένας συριακός κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Η Συρία έχει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια σε οφειλές προς την Παγκόσμια Τράπεζα, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν προτού το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μπορεί να εγκρίνει επιχορηγήσεις και να παράσχει άλλες μορφές βοήθειας.
Ωστόσο, η Δαμασκός έχει έλλειψη ξένου συναλλάγματος και ένα προηγούμενο σχέδιο για την εξόφληση των χρεών χρησιμοποιώντας περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει στο εξωτερικό δεν υλοποιήθηκε, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν συζητήσει την παροχή χρηματοδότησης για να βοηθήσουν στην ανακατασκευή του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από χρόνια πολέμου, καθώς και για τη στήριξη των αμοιβών του δημόσιου τομέα, ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Μια τεχνική αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Οικονομικών της Συρίας Μοχάμεντ Γιοσρ Μπερνιέ, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Η συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη δημόσια συνάντηση μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, περιελάμβανε συζητήσεις για την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Bernieh τόνισε επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Συρία και των πολιτικών του πρώην καθεστώτος στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα της χώρας.
Το Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι η Συρία θα στείλει αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον για τις ετήσιες εαρινές συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ αργότερα αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Σύριων αξιωματούχων στις ΗΠΑ μετά την ανατροπή του Άσαντ.
Δεν είναι σαφές εάν η συριακή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Άσαντ παραμένουν σε ισχύ.
Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ εξέδωσαν εξάμηνη εξαίρεση για ορισμένες κυρώσεις για να ενθαρρύνουν την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά αυτό είχε περιορισμένο αποτέλεσμα.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ έδωσαν στη Συρία έναν κατάλογο προϋποθέσεων που έπρεπε να εκπληρώσει με αντάλλαγμα τη μερική ελάφρυνση των κυρώσεων, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ελάχιστα ασχοληθεί με τους νέους ηγέτες της χώρας.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφορετικές απόψεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της Συρίας.
Ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιθυμούν να τηρήσουν μια πιο σκληρή στάση, επισημαίνοντας τους προηγούμενους δεσμούς της νέας συριακής ηγεσίας με την Αλ Κάιντα ως λόγο για να περιοριστεί η δέσμευση στο ελάχιστο, σύμφωνα με διπλωμάτες και αμερικανικές πηγές.