έργα αποτέλεσαν περίπου το 80% του συμβατικού όγκου, με το καθένα να συνεισφέρει παρόμοια μερίδια.
Η Ισπανία και η Γερμανία αντιπροσώπευαν το 30% της συνολικής δυναμικότητας, ενώ η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα κατατάσσονται επίσης στην πρώτη πεντάδα σε εταιρικές συμφωνίες, συμφωνίες δρομολόγησης προς την αγορά και συμφωνίες κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο Dan Eager, διευθυντής ερευνών για την ευρωπαϊκή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Wood Mackenzie, δήλωσε: «Βλέπουμε μια στροφή προς πιο εξελιγμένες δομές PPAs. Οι υβριδικές ρυθμίσεις αποθήκευσης που συνδυάζουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπαταρίες κερδίζουν έδαφος, ιδίως μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των κέντρων δεδομένων που επιδιώκουν την αντιστοίχιση ενέργειας 24/7».
Οι εταιρικές PPAs κυριάρχησαν στην αγορά το 2024, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% όλων των συμφωνιών.
«Οι τομείς της τεχνολογίας και των δεδομένων ήταν οι κύριοι μοχλοί της δραστηριότητας απορρόφησης το 2024. Αυτές οι επιχειρήσεις έντασης ενέργειας βασίζονται όλο και περισσότερο στις συμβάσεις PPAs για τη διατήρηση των μελλοντικών τους δραστηριοτήτων και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας».
Η έκθεση σημείωσε ότι οι αγορές της Ιβηρικής παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές τόσο για τα φωτοβολταϊκά όσο και για τα χερσαία αιολικά, παρά τη συνεχιζόμενη πολυπλοκότητα της τιμολόγησης που προκαλείται από τον κίνδυνο περικοπών και την αρνητική τιμολόγηση.
Οι προοπτικές της Wood Mackenzie για το 2026 υποδηλώνουν συνεχιζόμενες ευκαιρίες για ανταγωνιστικές δομές PPAs, ιδίως στις αγορές φωτοβολταϊκών και επιλεγμένων χερσαίων αιολικών συστημάτων.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την πιθανή εμφάνιση PPAs υδρογόνου, ανάλογα με την πρόοδο των ρυθμιστικών ρυθμίσεων.