Ελληνική Αγορά Ενέργειας: Ευκαιρίες για BESS – με τον Σωστό Συνεργάτη

Ελληνική Αγορά Ενέργειας: Ευκαιρίες για BESS – με τον Σωστό Συνεργάτη
του Δρ. Πασχάλη Παπαγρηγορίου*
Τετ, 16 Απριλίου 2025 - 15:16

Εισαγωγή - Το ελληνικό ενεργειακό τοπίο εξελίσσεται. Με τη δημοσίευση του κανονισμού ΦΕΚ Β' 1248 (ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/28255/1143) τον Μάρτιο του 2025, τέθηκε ένα σημαντικό θεμέλιο για την ενσωμάτωση αυτόνομων Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρίες (BESS), ρυθμίζοντας τη διαδικασία για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο. Αυτό αποτελεί θετικό σήμα για κατασκευαστές και επενδυτές. Ωστόσο, η φυσική εγκατάσταση είναι μόνο το πρώτο βήμα στον δρόμο προς την οικονομική βιωσιμότητα

Η πραγματική δημιουργία αξίας λαμβάνει χώρα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (HEnEx) – μέσω arbitrage (διαφοροποίηση τιμών) ή την παροχή επικουρικών υπηρεσιών. Αυτό εγείρει το κρίσιμο ερώτημα: Ποιος διασφαλίζει ότι αυτά τα τεχνολογικά προηγμένα συστήματα μπορούν να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους στην αγορά; Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στη δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διευκρινίζει ποιος δικαιούται να συμμετέχει στις συναλλαγές και υπογραμμίζει τον απαραίτητο ρόλο των Συγκεντρωτικών Φορέων (Aggregators) ως γέφυρα μεταξύ των εγκαταστάσεων BESS και του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (HEnEx) – Το Πεδίο Δράσης για τις Συναλλαγές Ενέργειας

Ως Ειδικά Διαχειριστής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (NEMO), το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (HEnEx) αποτελεί την καρδιά της απελευθερωμένης ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Λειτουργεί τις κεντρικές πλατφόρμες συναλλαγών: την Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) και την Ενδοημερήσια Αγορά (IDM). Εδώ, οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται σε βραχυπρόθεσμη βάση και οι τιμές διαμορφώνονται με διαφάνεια. Αυτές οι αγορές είναι κρίσιμες για την αποδοτικότητα του συνολικού συστήματος και την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό συμπληρώνεται από την Αγορά Εξισορρόπησης (Balancing Market), η οποία διαχειρίζεται από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ - IPTO) σε στενό συντονισμό με το HEnEx και διασφαλίζει τη σταθερότητα του δικτύου. Όλα αυτά τα τμήματα της αγοράς είναι δυνητικά σχετικά για τους διαχειριστές BESS.

Ποιος Μπορεί να Συμμετέχει στις Συναλλαγές; Οι Επίσημοι Συμμετέχοντες στην Αγορά

Η πρόσβαση στις συναλλαγές στο HEnEx ρυθμίζεται σαφώς και απαιτεί την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων που ορίζονται στην ελληνική ενεργειακή νομοθεσία (ιδίως στον Ν. 4001/2011) και στον λεπτομερή Κανονισμό Λειτουργίας Αγοράς HEnEx (HEnEx Rulebook). Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν τυπικά:

  1. Παραγωγούς Ηλεκτρικής Ενέργειας: Εταιρείες με άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν ενέργεια στο δίκτυο.
  2. Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας: Αδειοδοτημένες εταιρείες που πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε τελικούς καταναλωτές.
  3. Έμπορους (Traders): Εταιρείες με άδεια εμπορίας που αγοράζουν και πωλούν ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής ή τελικούς πελάτες.
  4. Παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ): Αυτοί συχνά συμμετέχουν στην αγορά μέσω ειδικών συμβάσεων πώλησης ή όλο και περισσότερο μέσω Συγκεντρωτικών Φορέων (Aggregators).
  5. Συγκεντρωτικούς Φορείς (Aggregators): Συγκεντρώνουν τις δυνατότητες μικρότερων παραγωγών (όπως ΑΠΕ), ευέλικτων καταναλωτών ή εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπως τα BESS, εκπροσωπώντας τους στο χρηματιστήριο.
  6. Μεγάλους Βιομηχανικούς Πελάτες/Αυτοτροφοδοτούμενους: Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν και αυτοί να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στην αγορά.

Είναι σημαντικό ότι η συμμετοχή απαιτεί όχι μόνο την κατάλληλη άδεια αλλά και τις τεχνικές προϋποθέσεις για την επικοινωνία με την πλατφόρμα συναλλαγών, οικονομικές εγγυήσεις και εγγραφή στον εκκαθαριστή (EnExClear). Μεμονωμένα άτομα δεν συναλλάσσονται απευθείας αλλά δρουν ως Πιστοποιημένοι Διαπραγματευτές Ενέργειας (Certified Energy Traders) για λογαριασμό μιας εξουσιοδοτημένης συμμετέχουσας εταιρείας.

Εστιάζοντας στα BESS: Από τη Σύνδεση στο Δίκτυο στη Δημιουργία Αξίας

Ο προαναφερθείς κανονισμός ΦΕΚ Β' 1248 του Μαρτίου 2025 έχει μεγάλη σημασία για τη βιομηχανία BESS. Θεσπίζει, για πρώτη φορά, ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για τη σύνδεση αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης στο δίκτυο, αίροντας έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίησή τους στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η σύνδεση στο δίκτυο είναι μόνο η προϋπόθεση. Το πραγματικό δυναμικό εσόδων των BESS έγκειται στην ικανότητά τους να εμπορευματοποιούν την ευελιξία:

  • Arbitrage Ενέργειας: Αγορά και αποθήκευση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ., κατά τη διάρκεια υψηλής παραγωγής ΑΠΕ) για μεταπώληση σε υψηλότερες τιμές (π.χ., κατά τις περιόδους αιχμής φορτίου) στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ή στην Ενδοημερήσια Αγορά.
  • Επικουρικές Υπηρεσίες (Ancillary Services): Παροχή ενέργειας εξισορρόπησης για τη σταθεροποίηση του δικτύου (π.χ., Πρωτεύουσα Εφεδρεία Συχνότητας - FCR, Αυτόματη Εφεδρεία Αποκατάστασης Συχνότητας - aFRR) μέσω της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Για να αξιοποιήσουν αυτές τις ροές εσόδων, οι διαχειριστές BESS πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις σχετικές αγορές του HEnEx ή/και στην Αγορά Εξισορρόπησης – ένα έργο που απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Ο 'Σωστός Συνεργάτης': Γιατί οι Συγκεντρωτικοί Φορείς (Aggregators) είναι Καθοριστικοί για τα BESS

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο "σωστός συνεργάτης" που αναφέρεται στον τίτλο: ο Συγκεντρωτικός Φορέας (Aggregator). Για πολλούς διαχειριστές BESS, ειδικά για εκείνους που είναι νέοι στην αγορά ή δεν διαθέτουν εκτεταμένο εσωτερικό τμήμα συναλλαγών, οι aggregators είναι το κλειδί για την επιτυχία στην αγορά. Ο ρόλος τους είναι πολύπλευρος και ουσιαστικός:

  • Πρόσβαση στην Αγορά & Διεπαφή: Παρέχουν την τεχνική και διαδικαστική σύνδεση με το HEnEx και την Αγορά Εξισορρόπησης.
  • Ομαδοποίηση & Κλιμάκωση: Συγκεντρώνουν τις δυνατότητες πολλών μικρότερων μονάδων BESS (ή άλλων ευέλικτων πόρων) για να επιτύχουν συναφή όγκο συναλλαγών και να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.
  • Μείωση Πολυπλοκότητας: Αναλαμβάνουν το πολύπλοκο έργο της ανάπτυξης στρατηγικών υποβολής προσφορών, της δήλωσης προγραμμάτων και της επικοινωνίας με τους διαχειριστές της αγοράς.
  • Ευθύνη Εξισορρόπησης: Ενσωματώνουν τα BESS στην ομάδα εξισορρόπησής τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη για αποκλίσεις μεταξύ προβλεπόμενης και πραγματικής έγχυσης/απόληψης.
  • Διαχείριση Κινδύνου: Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των κινδύνων τιμής και όγκου.
  • Τεχνογνωσία: Διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για τους ειδικούς κανόνες της αγοράς ενέργειας και των επικουρικών υπηρεσιών.

Ένας γνωστός φορέας στην Ελλάδα είναι ο ΦΟΣΕ (Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης), ο οποίος ιστορικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (θεσπίστηκε με τον Ν. 4414/2016). Ωστόσο, η δραστηριότητα της συσσώρευσης εξελίσσεται, και αναμένεται ότι και άλλοι aggregators, ενδεχομένως εξειδικευμένοι στα BESS, θα εδραιωθούν στην αγορά. Για τους διαχειριστές BESS, η επιλογή ενός ικανού aggregator αποτελεί στρατηγική απόφαση που επηρεάζει σημαντικά την κερδοφορία της επένδυσης.

Πλαίσιο Αγοράς και Προοπτικές

Το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα BESS, που διευκολύνεται από ρυθμίσεις όπως το ΦΕΚ Β' 1248, και ο καθιερωμένος ρόλος των aggregators δείχνουν έναν δρόμο για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών σε μια απελευθερωμένη αγορά. Αυτό προωθεί τον ανταγωνισμό και επιτρέπει την παροχή της απαραίτητης ευελιξίας για την ενσωμάτωση υψηλών ποσοστών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η σημασία των BESS για τη σταθερότητα του δικτύου και την αποδοτικότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συνεπώς, αυξάνεται και η σημασία των παραγόντων που επιτρέπουν την πρόσβαση στην αγορά για αυτές τις τεχνολογίες – κυρίως των aggregators. Η περαιτέρω ανάπτυξη των κανόνων της αγοράς, ιδιαίτερα για τις επικουρικές υπηρεσίες, θα είναι κρίσιμη για τον καθορισμό του πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να αξιοποιηθεί το δυναμικό των BESS. Η Ελλάδα προσφέρει ένα συναρπαστικό περιβάλλον για επενδυτές και παρόχους τεχνολογίας από αυτή την άποψη.

Συμπέρασμα

Η ελληνική αγορά ενέργειας παρουσιάζει σαφείς ευκαιρίες για τα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρίες, υποστηριζόμενη από ρυθμιστικά βήματα όπως η απλούστευση των διαδικασιών σύνδεσης στο δίκτυο. Ωστόσο, το κλειδί για την υλοποίηση αυτών των ευκαιριών δεν έγκειται αποκλειστικά στην ίδια την τεχνολογία, αλλά στην έξυπνη πρόσβαση στις πηγές εσόδων που προσφέρονται από το HEnEx και την Αγορά Εξισορρόπησης. Για τους περισσότερους διαχειριστές BESS, αυτός ο δρόμος περνά μέσα από τη συνεργασία με έναν έμπειρο aggregator. Η κατανόηση της δομής της αγοράς και η επιλογή του σωστού συνεργάτη είναι επομένως καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία στη δυναμική ελληνική αγορά ενέργειας.

*Ο Δρ. Πασχάλης Παπαγρηγορίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της QAES Europe GmbH

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr