Η TotalEnergies φαίνεται να είναι ο μόνος πετρελαϊκός κολοσσός με μία βιώσιμη στρατηγική για τις πράσινες επενδύσεις, καθώς οι ανταγωνιστές έχουν αναγκαστεί να ακυρώσουν τα σχέδιά τους ή να αποφύγουν εντελώς το ζήτημα. Όπως εξηγεί ο CEO της γαλλικής εταιρείας, το κλειδί είναι η αξιοποίηση των εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ΑΠΕ.

Με το πετρέλαιο να καταρρέει και τον κλάδο των ΑΠΕ να περνά μία υπαρξιακή κρίση, ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται σε ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση. Αυτή η πραγματικότητα είναι εμφανής στους παραδοσιακούς γίγαντες των υδρογονανθράκων, οι οποίοι δέχονται σοβαρές πιέσεις από τις αγορές για να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους στη νέα εποχή. Το πιο γνωστό πολυσυζητημένο παράδειγμα είναι η ΒΡ, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο του επενδυτικού fund Elliott Management, κάτι που την οδήγησε να οπισθοχωρήσει από τα προηγούμενα σχέδιά της για την πράσινη μετάβαση, προσπαθώντας να ξεφορτωθεί το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που είχε αναπτύξει και σπεύδοντας να εξασφαλίσει νέες ευκαιρίες για παραγωγή ορυκτών καυσίμων.΄

Η μόνη μεγάλη πετρελαϊκή που έχει καταφέρει να αποφύγει αυτή την παγίδα είναι η TotalEnergies. Με την πρώτη ματιά, η στρατηγική του γαλλικού γίγαντα μπορεί να φαίνεται αντιφατική: ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ μέσω χρηματοδότησης που προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες. Εντούτοις, όπως αποδεικνύει η σημερινή εικόνα των διεθνών αγορών, η απόφαση αυτή είναι επιτυχημένη. Η TotalEnergies φρόντισε να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, γνωρίζοντας πως σταδιακά η ζήτηση— και επομένως οι τιμές— θα κορυφώνονταν. Μολονότι είναι απίθανο πως θα μπορούσε κανείς να προβλέψει το εύρος των γεωπολιτικών αλλαγών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της επιχείρησης πόνταρε στη συνεχιζόμενη ανάγκη για ορυκτά καύσιμα και πλέον επιβεβαιώνεται.

Με τα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, η TotalEnergies μπορεί να επενδύσει σε έργα ΑΠΕ. Η κίνηση αυτή δεν βασίστηκε απλώς στις κλιματικές ευαισθησίες του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά στη σωστή εκτίμηση πως η ανάπτυξη των πράσινων επενδύσεων θα ρίξει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους, καθιστώντας την καθαρή ενέργεια ιδιαίτερα ελκυστική για τους καταναλωτές. Παράλληλα, η TotalEnergies διατήρησε την παραγωγή υδρογονανθράκων αντιλαμβανόμενη πως το βασικό μειονέκτημα των ΑΠΕ, δηλαδή η περιοδικότητα της παραγωγής τους δεν έχει επιλυθεί ακόμα. Για το 2025, η TotalEnergies διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που αγγίζει τα 35 GW, με στόχο να το αναπτύξει στα 100 GW μέχρι το 2030.

Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί επιτάχυνση των επενδύσεων. Βεβαίως, υπάρχουν και εμπόδια. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ σημαίνει την ουσιαστική παύση όλων των πράσινων έργων στη χώρα για τουλάχιστον μία τετραετία. Ταυτόχρονα, οι άλλες μεγάλες αγορές όπως της Ευρώπης αναγκάζονται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ καθώς ο κλάδος φτάνει στην ωριμότητά του, μειώνοντας τα κέρδη των επενδυτών. Από την άλλη πλευρά, η προβλεπόμενη εκτίναξη της ζήτησης λόγω των ψηφιακών υποδομών και του εξηλεκτρισμού σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα αργή είσοδο της πυρηνικής ενέργειας στα δίκτυα σημαίνει πως το φυσικό αέριο, και ενδεχομένως το πετρέλαιο, συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα των χωρών.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr