Με εκτελεστικές εντολές θα συνεχίσει να κυβερνά ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζει νέα σειρά αποφάσεων για τις επόμενες εβδομάδες. Ανάμεσα σε αυτές και ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τις εξορύξεις βαθέων υδάτων, μία πρακτική που θεωρείται καταστροφική για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Μετά την πλήρη απορρύθμιση των περιβαλλοντικών κανόνων στη στεριά

ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει στο στόχαστρο και τη θάλασσα, προμηνύοντας νέες απειλές για το θαλάσσιο περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου ετοιμάζει μία νέα εκτελεστική εντολή που θα εγκρίνει τις εξορύξεις βαθέων υδάτων. Σκοπός η συλλογή των πολυμεταλλικών οζιδίων, δηλαδή σχηματισμών που περιέχουν πολύτιμα μέταλλα όπως το κοβάλτιο, το μαγγάνιο, και το νικέλιο, από τον βυθό. Οι εξορύξεις βαθέων υδάτων προωθούνται ως ένα εναλλακτικό μέτρο για την απεξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών που παράγονται στην Κίνα, μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο Τραμπ.

Εντούτοις, αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Οι επιστημονικές δοκιμές σχετικά με τις επιπτώσεις της διαδικασίας παραμένουν σε αρχικό στάδιο, όμως αρκετοί επιστήμονες θεωρούν πως η εξόρυξη του βυθού προκαλεί σοβαρές ζημιές στα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενδεχομένως οδηγώντας και στην κατάρρευσή τους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο υπεύθυνος διεθνής οργανισμός, η Διεθνής Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (ISA), έχει θέσει αυστηρά κριτήρια για τις εξορύξεις σε διεθνή ύδατα.

Οι ΗΠΑ αρνούνται να συμμετέχουν στην ISA καθώς δεν έχουν επικυρώσει την UNCLOS. Επί του παρόντος, η ISA βρίσκεται στη φάση συζητήσεων σχετικά με τις διαδικασίες των εξορύξεων βαθέων υδάτων, με ορισμένα κράτη να υποστηρίζουν την απαγόρευση της πρακτικής. Μέχρι στιγμής, η ISA έχει παραχωρήσει 22 άδειες εξερεύνησης, μεταξύ αυτών σε 3 κινεζικές επιχειρήσεις και 2 ρωσικές. Μάλιστα, η Κίνα υπέγραψε πρόσφατα μία συμφωνία με τα Νησιά Κουκ για τη συνεργασία στις εξορύξεις βαθέων υδάτων. Με το Πεκίνο να έχει καταστίσει σαφές το ενδιαφέρον του, πλέον είναι θέμα χρόνου για το ποιος θα ξεκινήσει πρώτος τις εξορύξεις βαθέων υδάτων, έχοντας την παγκόσμια πρωτιά.

Μία τέτοια “επιτυχία” σίγουρα θα ικανοποιούσε τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος απολαμβάνει ιδιαίτερα αυτές τις συμβολικές κινήσεις. Όμως η έναρξη των εξορύξεων δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο. Η όλη εκστρατεία για τη συγκεκριμένη πρακτική στις ΗΠΑ προωθείται από την εταιρεία The Metals Company. Η επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα μέχρι στιγμής, ενώ υπολογίζει πως θα χρειαστεί περί τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να φτάσει την πλήρη παραγωγικότητά της. Όταν τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράψει τη σχετική εκτελεστική εντολή, πιθανότατα θα χρειαστεί να διασφαλίσει και τη χρηματοδότηση για την αρχική επένδυση.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr