Νέα παράταση έως το τέλος του έτους εδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο  χρονοδιάγραμμα  της σύμβασης για την  «Αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ ΑΠΕ)». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει  νέα υπουργική  απόφαση του  υπουργού Ενέργειας  η  καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της σύμβασης  δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του αναδόχου, ούτε ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης του. Όπως σημειώνεται η καθυστέρηση  οφείλεται κυρίως σε γεγονότα που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν και να αποφευχθούν. Με τη νέα

 

παράταση, όπως υποστηρίζεται, δεν επέρχεται μεταβολή της συμβατικής αμοιβής του αναδόχου.

Με το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, στόχος  είναι να δημιουργηθεί ένας επικαιροποιημένος οδικός χάρτης προσαρμοσμένος στις νέες τεχνολογίες και δεδομένα του τομέα των ΑΠΕ με στόχο τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους.

 Στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται πρόσθετες προβλέψεις για τη χωροθέτηση των standalone μπαταριών που δεν υπάρχουν στο υφιστάμενο καθως το 2008 οποτε και θεσμοθετηθηκε δεν ειχε αναπτυχθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία. Επίσης οι μελετητές προχωρούν  σε   συνολική αναδιάρθρωση των περιοχών προτεραιότητας ή αποκλεισμού με κάποιες να απεντάσσονται και να δίνουν σε άλλες τη θέση τους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν  γινει γνωστα εως σημερα, στο νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ αυξάνονται οι περιοχες αιολικής προτεραιότητας από 58 σε 67 σε όλη τη χώρα.  Στην Κρήτη χωροθετουνται 22 αντίστοιχες περιοχές, οι οποίες κατανέμονται σε διάφορες περιοχές  του νησιού  με την πλειονότητα στον νομο Ηρακλείου. Η  χωροθέτηση νέων έργων ΑΠΕ στην Κρήτη αποτελεί  αντικείμενο συζητήσεων  ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και την τοπική κοινωνία 

Ο χωροταξικός σχεδιασμός ενσωματώνει και το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αν και  ακόμη εκκρεμεί η έγκριση των οικοπέδων από το υπουργείο Εξωτερικών και δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα οριστικοποιήσει το εθνικό σχέδιο των θαλάσσιων  αιολικών. Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα το χωροταξικό ορίζει μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδάφους επί των εκτάσεων που καλλιεργούνται και διατίθεται για βόσκηση στο 3%.
 
 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr