ότι η δημιουργία του ταμείου θα διασφάλιζε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας και θα διασφάλιζε την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης στην καθαρή τεχνολογία.
Η αιολική βιομηχανία παραμένει η εμβληματική βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας της Ευρώπης.
Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας και τα ερευνητικά ινστιτούτα απασχολούν πάνω από 370.000 άτομα και συνεισφέρουν περισσότερα από 52 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση.
Επιπλέον, η αιολική ενέργεια είναι μια εγχώρια πηγή ενέργειας με το 99% των ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη να είναι "made in-Europe".
Και το βιομηχανικό αποτύπωμα της αιολικής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, με την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας να επενδύει περισσότερα από 11 δισ. ευρώ σε νέα και διευρυμένα εργοστάσια, προσθέτει.
Ωστόσο, οι αιολικές εγκαταστάσεις υστερούν στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ.
Το 2024 συνδέθηκαν στην ΕΕ μόνο 13 GW νέας αιολικής ισχύος, πολύ χαμηλότερα από τα απαιτούμενα 35 GW νέων εγκαταστάσεων ετησίως που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου ΕΕ 2030 των 425 GW.
Η χρηματοδότηση Ερευνας και Καινοτομίας είναι βασικός μοχλός για την κλιμάκωση, την εκβιομηχάνιση και την επιτάχυνση των αιολικών εγκαταστάσεων, υποστηρίζει η έκθεση.
Η δημόσια χρηματοδότηση Ε&Κ της ΕΕ πρέπει να κατευθύνεται προς την αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, τις βελτιστοποιημένες μεθόδους εγκατάστασης και τους νέους κατάλληλους για εγκατάσταση σχεδιασμούς, παράλληλα με επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και υποστηρικτικές υποδομές, όπως δίκτυα και λιμένες.
Η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ για τη χρηματοδότηση Ε&Κ στην αιολική ενέργεια υπολείπεται εδώ, αναφέρει η έκθεση.
Η ΕΕ στερείται των κατάλληλων πολιτικών και εργαλείων Ε&Κ για να μεταφράσει την ακαδημαϊκή της αριστεία και το δυναμικό καινοτομίας ειδικά για τον άνεμο σε βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, υποστηρίζει.
Το ETIPWind είπε ότι η ΕΕ δεν ξοδεύει αρκετά σε Ε&Κ για την αιολική ενέργεια. οποιαδήποτε χρηματοδότηση είναι πολύ κατακερματισμένη, στερείται εστίασης και κατεύθυνσης και είναι υπερβολικά γραφειοκρατική.
Επιπλέον, το υποστηρικτικό χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα της ΕΕ δεν είναι ανεπτυγμένο.
Σε απάντηση, το ETIPWind καλεί την ΕΕ να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Έρευνα και την Ανταγωνιστικότητα των Αιολικών Χώρων ως μέρος του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ (2028-2034).
Το Ταμείο πρέπει να είναι ένα ενιαίο κέντρο εξυπηρέτησης ειδικά για την τεχνολογία που θα συγκεντρώνει τη χρηματοδότηση της ΕΕ για Ε&Κ αιολικής ενέργειας, από τη βασική έρευνα έως την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας, λέει.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Έρευνας και Ανταγωνιστικότητας Αιολικής Ενέργειας πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένη κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση Ε&Κ αιολικής ενέργειας τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρέπει επίσης να υπάρξει απλούστευση των διοικητικών απαιτήσεων που σχετίζονται με τη δημόσια χρηματοδότηση Ε&Κ. Πρέπει να εφαρμόσει την κοινή στρατηγική για την αιολική έρευνα και την ανταγωνιστικότητα που ορίζεται σε αυτήν την τελευταία έκθεση.
Ο πρόεδρος του ETIPWind, Adrian Timbus, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να γίνει ο πυλώνας της ατζέντας της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ της πολιτικής βούλησης και των αναγκών της βιομηχανίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική για να διασφαλίσουμε ότι ο άνεμος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στη βιομηχανική στρατηγική της Ευρώπης και ότι επενδύουμε μαζικά στην καινοτομία και την εκβιομηχάνιση λύσεων αιολικής ενέργειας. Πρέπει να ενισχύσουμε και να επισημοποιήσουμε τη συνεργασία μεταξύ του αιολικού τομέα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών».