Σκοπός του Workshop, που οργανώθηκε με την συνδρομή της Επιστημονικής Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, ήταν να εξετάσει το ρόλο των Αντλιών Θερμότητας στην Ενεργειακή Μετάβαση, ένα θέμα που μπαίνει δυναμικά στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.
Η Δρ. Ειρήνη Κορωνάκη αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στο ερευνητικό όσο και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής & Ψυκτικής Τεχνολογίας Οχημάτων Ψυγείων του ΕΜΠ.
Η Δρ. Κορωνάκη είναι Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής και Ψυκτικής Τεχνολογίας Οχημάτων Ψυγείων. Οι ερευνητικές της δραστηριότητες επικεντρώνονται στη θερμοδυναμική ψυκτικών κύκλων, αντλιών θερμότητας, και κύκλων ισχύος, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τον ενεργειακό σχεδιασμό κτηρίων. Το ερευνητικό της έργο έχει ευρύτατη αναγνώριση, με 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ το h-index της ανέρχεται στο 25 σύμφωνα με το Scopus. Σημαντική είναι η συμβολή της στη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων και κεφαλαίων σε εγκυκλοπαίδειες, καθώς και η συμμετοχή της ως κριτής σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών περιοδικών και συνεδρίων.
Η Δρ. Κορωνάκη έχει λάβει διακρίσεις για το έργο της, μεταξύ των οποίων το βραβείο Edward F. Obert Award το 2022 από την ASME, ενώ υπήρξε επιβλέπουσα καθηγήτρια της ομάδας του ΕΜΠ που διακρίθηκε με δεύτερο βραβείο στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό της ASHRAE το 2021 και με το τρίτο βραβείο στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό της ASHRAE το 2024. Έχει επίσης αναγνωριστεί ως outstanding reviewer από το Journal of Energy Engineering. Παράλληλα, διατηρεί ενεργή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και επιτροπές όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Διδάσκει τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΜΠ, με μαθήματα που περιλαμβάνουν την Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική και τη Μεταφορά Θερμότητας. Επιπλέον, είναι ενεργό μέλος διεθνών επιστημονικών φορέων, όπως ASME και ASHRAE, και συμμετέχει σε επιτροπές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Τον Οκτώβριο 2024 έχει ξεκινήσει τον συντονισμό προγραμμάτων στο ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΜΠ για την δια βίου μάθηση μηχανικών και άλλων επαγγελματικών ομάδων (όπως ψυκτικών) σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας κτηρίων και αντλιών θερμότητας εναλλακτικών ψυκτικών μέσων.