της Mytilineos σε Metlen δεν ήταν αυτόματη, ούτε και απλή. Και παράλληλα, διαμορφώνει πλέον βάσιμες προσδοκίες για το μέλλον, που μεταφράζονται σε προκλήσεις για τον όμιλο και την ηγεσία του.
Επενδυτές και μέτοχοι, ως γνωστόν θέλουν να ακούν και να βλέπουν θετικές ειδήσεις, όσο το δυνατόν περισσότερες, όσο το δυνατόν συχνότερα και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Ολα αυτά τα έχει προσφέρει σε αφθονία ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και η ομάδα του τα τελευταία χρόνια. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του ομίλου και τις διεθνείς συμφωνίες του είναι μερικές, απλές ενδείξεις για την πορεία έως σήμερα και τις προοπτικές για τη συνέχεια.
Πολλοί ίσως δεν το γνωρίζουν ή δεν μπορούν καν να διανοηθούν και να αντιληφθούν, πώς η Mytilineos βρέθηκε από τον ισχυρό κλονισμό του 2009, όταν στην αρχή της ελληνικής κρίσης, σχεδόν εν μια νυκτί κατέρρευσαν τραπεζικές εγγυήσεις της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, σήμερα και έπειτα από μία διαδικασία αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης, να παρουσιάζει κερδοφορία (EBITDA – προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της τάξης του 1 δισ., με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 5 δισ.
Η πορεία αυτή φανερώνει μία μόνο πτυχή αυτού που ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Capital Markets Day του Λονδίνου την Δευτέρα 28 Απριλίου: «Λένε ότι αν τα καταφέρεις στη Νέα Υόρκη, μπορείς να τα καταφέρεις παντού. Όσοι το λένε αυτό δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα και δεν γνωρίζουν πώς είναι να έχεις μία επιχείρηση εκεί».
Η έμφαση των δραστηριοτήτων της εταιρείας ήταν τα τελευταία χρόνια και θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνεται στην μεταλλουργία και την ενέργεια.
«Δεν μπορεί να υπάρξει μεταλλουργία χωρίς ενέργεια και για την ενέργεια η μεταλλουργία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός», επισήμανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, περιγράφοντας ένα «ακραίως φιλόδοξο σχέδιο», όπως ο ίδιος ανέφερε.
Στόχος πλέον είναι η αύξηση της κερδοφορίας στα 2 δισ. μεσοπρόθεσμα, δηλαδή σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και πέντε ετών. Αυτό διαμορφώνει και τον οδικό χάρτη για το μέλλον, και ενδιαφέρει ιδιαιτέρως υπάρχοντες και επίδοξους επενδυτές.
Το σχέδιο, η τρίτη φάση αναδιοργάνωσης του ομίλου, που περιγράφηκε ως «Big 3», θα αναπτυχθεί σε τρεις κεντρικούς άξονες, , όπως τους προσδιόρισε ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος:
- Ενίσχυση και ανάπτυξη στους υπάρχοντες τομείς, με την προσθήκη ενός σημαντικού στοιχείου, την έμφαση στην παραγωγή γαλλίου (και σκανδίου και γερμανίου), που αποτελούν καθοριστικής κρισιμότητας πρώτες ύλες για τους κλάδους των ημιαγωγών και της αμυντικής βιομηχανίας.
- Αξιοποίηση τεχνογνωσίας στον τομέα της Αμυνας, στα κρίσιμα μέταλλα και την κυκλική μεταλλουργία (ανάκτηση και ανακύκλωση μετάλλων). Κατά τον επικεφαλής της Metlen, πρόκειται για market ή game changers στον κλάδο της βιομηχανίας μετάλλου.
- Εσωτερικός μετασχηματισμός του ομίλου. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, «θα είναι κάτι βαρύ, όμως αν δεν υπάρξει, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».
Το Capital Markets Day ήταν στην ουσία μία σφαιρική παρουσίαση της πορείας, της δυναμικής και της προοπτικής του ομίλου της Metlen σε ένα διεθνές, ιδιαίτερα απαιτητικό επενδυτικό περιβάλλον.
Με τη διαδικασία αυτή ανοίγει ο δρόμος για την δημόσια προσφορά και την εισαγωγή της Metlen Energy and Metals στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Και επειδή οι επενδυτές, όπως είπαμε, θέλουν καλές και πολλές θετικές ειδήσεις και βάσιμες προσδοκίες, αξίζει η αναφορά σε ένα στοιχείο ώστε να συνοψιστούν οι δυνητικές προοπτικές του ομίλου στο εξής απλό:
Η σημερινή της κερδοφορία του ενός δισ., αναλογεί σε εταιρείες του FTSE100 με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 15 δισ., δηλαδή τριπλάσια της Metlen. Και όπως ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε στο τέλος του Capital Markets Day, δεν θα του αρκέσει να εισαχθεί ο όμιλος στον δείκτη FTSE100.
*Από Protagon.gr