Να Μην Χαθεί Ούτε μία Ελληνική Πατέντα – Πιστοποιήθηκαν οι Πρώτοι «Σύμβουλοι Ευρεσιτεχνίας»

Να Μην Χαθεί Ούτε μία Ελληνική Πατέντα – Πιστοποιήθηκαν οι Πρώτοι «Σύμβουλοι Ευρεσιτεχνίας»
της Αλεξίας Καλαϊτζή*
Τρι, 29 Απριλίου 2025 - 09:20

Ο Ανδρέας Μαρούλης διάβασε με χαμόγελο την ανακοίνωση πως πέρασε τις εξετάσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ). Η εξεταστική διαδικασία ήταν το επιστέγασμα του διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος που παρακολούθησε αφιερώνοντας ώρες κάθε Τετάρτη μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του. Πλέον ο 42χρονος αναγνωρίζεται ως πιστοποιημένος

σύμβουλος ευρεσιτεχνίας και είναι από τους πρώτους που λαμβάνουν τον συγκεκριμένο τίτλο στην Ελλάδα. 

Με την πιστοποίηση αυτή θα μπορεί να υποστηρίζει εταιρείες και ερευνητές/εφευρέτες σε όλα τα στάδια που μεσολαβούν από τη σύλληψη και τη δημιουργία μιας ευρεσιτεχνίας έως την κατοχύρωσή της στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προστατεύει τον δημιουργό παρέχοντάς του αποκλειστικά δικαιώματα επί της εφεύρεσής του για ένα χρονικό διάστημα (κατά κανόνα 20 έτη), ενώ του επιτρέπει αν θέλει να πουλήσει το δίπλωμα σε κάποιον άλλο αποκομίζοντας κέρδος από την καινοτομία που εισήγαγε. 

Οι εξετάσεις που έδωσε ο ίδιος και οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν οι πρώτες που διεξάγει η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ήρθαν να καλύψουν ένα σημαντικό έλλειμμα που εντοπιζόταν μέχρι τώρα στην Ελλάδα. «Μέχρι την ίδρυση της Ακαδημίας μπορούσαν να καταθέσουν ενώπιον του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας διπλώματα ευρεσιτεχνίας μόνο οι δικηγόροι. Στο εξωτερικό κατά βάση οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι είναι απόφοιτοι θετικών επιστημών, όπως χημικοί μηχανικοί ή μηχανολόγοι μηχανικοί. Εκεί υπήρχε ένα κενό το οποίο η Ακαδημία ήρθε να καλύψει, εκπαιδεύοντας τους παραπάνω στη διαδικασία και τις νομικές παραμέτρους και πιστοποιώντας τους πρώτους συμβούλους ευρεσιτεχνίας», τόνισε ο Τάσος Θωμόπουλος, διευθυντής της ΕΑΒΙ. «Οι δικηγόροι ήξεραν το νομικό αλλά όχι το τεχνικό κομμάτι», συμπλήρωσε ο Ιωάννης Πατσογιάννης, πρόεδρος της Ακαδημίας και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Η αλλαγή αυτή οριζόταν από προεδρικό διάταγμα του 2019 που περιέγραφε τις αρμοδιότητες της ΕΑΒΙ, ωστόσο καθυστέρησε να εφαρμοστεί. Ο κ. Μαρούλης, που κατέχει πτυχίο ηλεκτρολόγου-μηχανικού, λέει πως περίμενε χρόνια την αλλαγή αυτή. Παρότι υπηρετούσε τη δουλειά του συμβούλου τα τελευταία 18 έτη, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του που ίδρυσε την αντίστοιχη επιχείρηση συμβουλευτικής το 1980, δεν μπορούσε ούτε να πιστοποιηθεί ούτε και να καταθέσει αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εκ μέρους των πελατών του. «Χάθηκαν ευρεσιτεχνίες επειδή δεν υπήρχε το επάγγελμα του πιστοποιημένου συμβούλου», τόνισε, επισημαίνοντας πως γίνονταν συχνά λάθη από τους ερευνητές-δημιουργούς της πατέντας που δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν για να ακολουθήσουν σωστά τα βήματα της κατοχύρωσης. Κάποιοι παραδείγματος χάρη έχασαν το δικαίωμα της πιστοποίησης πατέντας γιατί προχώρησαν σε μια δημοσίευση της καινοτομίας τους σε ένα επιστημονικό περιοδικό ή ακόμα και σε ανάρτηση στα social media πριν την καταθέσουν στον ΟΒΙ. Οπως τόνισε, η πιστοποίησή του αποτελεί και μια επιβεβαίωση προς τον πελάτη του ότι συνομιλεί με κάποιον που είναι γνώστης. 

Τη γνώμη αυτή ενστερνίζεται πλήρως και η Φωτεινή Τζακονιάτη, η οποία ζούσε μέχρι πρόσφατα στην Αγγλία όπου εργαζόταν ως σύμβουλος ευρεσιτεχνίας. Παρότι η κ. Τζακονιάτη ήταν πιστοποιημένη από το Βρετανικό αλλά και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών δεν μπορούσε να εργαστεί μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα εξαιτίας του κωλύματος που υπήρχε. Η διενέργεια των εξετάσεων της ΕΑΒΙ συνέπεσε με την απόφασή της να επιστρέψει στη χώρα, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία. Eχοντας την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει μεγάλη παράδοση στην κατοχύρωση πατέντας, τόνισε πως η πιστοποίηση των συμβούλων θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Ειδικά, οι σύμβουλοι που έχουν υπόβαθρο σε τεχνολογία ή θετικές επιστήμες μπορούν να καταλάβουν, όπως περιέγραψε, σε μεγαλύτερο βάθος το αντικείμενο της πατέντας, και να υπερασπιστούν τους ερευνητές. Επιπλέον, η ύπαρξη συμβούλων θα βοηθήσει κατά την ίδια τις μικρότερες εταιρείες και τους ιδιώτες ερευνητές να κινούνται πιο στρατηγικά, και να αποφασίζουν με μεγαλύτερη προσοχή βήματα όπως η προσέγγιση ενός επενδυτή ή η δημοσίευση και προώθηση της καινοτομίας.

«Θα εμπεδωθεί η ύπαρξη των συμβούλων που θα αναλαμβάνουν από το Α έως το Ω τη διαδικασία κατάθεσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Αυτό θα βοηθήσει και στην αύξηση καταθέσεων διπλωματών προς κατοχύρωση και κυρίως από τα πανεπιστήμια», τόνισε ο Ιωάννης Πατσογιάννης, πρόεδρος της ΕΑΒΙ. Οπως επισήμανε, παρότι τα πανεπιστήμιά μας είναι τόσο καλά σε επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας, σε επίπεδο κατοχύρωσης πατέντας είναι πολύ πίσω. Κατά τον ίδιο, βασικός λόγος ήταν η έλλειψη πιστοποιημένων συμβούλων από τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας. «Ο σκοπός μας είναι να καλλιεργηθεί και άλλο η κουλτούρα της κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας, της καινοτομίας και της εφευρετικότητας», τόνισε.

Στην Ελλάδα οι καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία, καθώς το 2000 είχαν υποβληθεί 461 φάκελοι ενώ το 2023, 1.083. Το 2022 και 2023 ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε σταθερός ωστόσο, παρά την αύξηση που έχει σημειωθεί συνολικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

*Από kathimerini.gr

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr