Δέσμη Μέτρων για την Ενέργεια από την ΕΕ

Δέσμη ενεργειακών μέτρων ευρέος φάσματος δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της Κομμισσιόν είναι να δοθή νέα ώθησις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και να στηριχθούν οι προτάσεις 20-20-20 ως προς την κλιματική αλλαγή, οι οποίες αναμένεται να συμφωνηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο.
Του Αθ. Παπανδρόπουλου
Τρι, 18 Νοεμβρίου 2008 - 12:10

Δέσμη ενεργειακών μέτρων ευρέος φάσματος δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της Κομμισσιόν είναι να δοθή νέα ώθησις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και να στηριχθούν οι προτάσεις 20-20-20 ως προς την κλιματική αλλαγή, οι οποίες αναμένεται να συμφωνηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Η Επιτροπή προτείνει νέα στρατηγική για την εδραίωση της ενεργειακής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και μια νέα πολιτική για τα ενεργειακά δίκτυα ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα υψηλότερης αποδόσεως και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η πρώτη προτεραιότητα που προσδιορίσθηκε στην δεύτερη ανασκόπηση της στρατηγικής είναι να θεσπισθούν και να εφαρμοσθούν ταχέως τα μέτρα επιτεύξεως των στόχων ενεργειακής πολιτικής που  σύνταξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ευρώπη, με τους οποίους επιδιώκεται 20% μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μερίδιο 20% των ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας και εξοικονόμηση κατά 20% της μελλοντικής ενεργειακής ζητήσεως για το έτος 2020. Η δέσμη αυτή μέτρων για την κλιματική αλλαγή, όπως προτάθηκε από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2008, είναι ανάγκη να συμφωνηθή από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι να αντιμετωπισθή η όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Ακόμη και όταν επιτύχη τις επιδιώξεις της ενεργειακής πολιτικής ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιθανώς η Ευρώπη να εξαρτάται από μεγαλύτερες ποσότητες εισαγόμενης ενέργειας σε σχέση με σήμερα. Πρέπει η ΕΕ να βελτιώση τις τρέχουσες πολιτικές για να επιτύχη τον στόχο της ως προς την ενεργειακή απόδοση. Επί πλέον, πρέπει να ενισχυθή η ικανότητα της ΕΕ να αντιδρά ομαδικά σε μια κρίση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 15% κατά μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το παρελθόν έτος. Ποσοστό 54% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη είναι εισαγόμενη και κοστίζει 700 ευρώ σε κάθε πολίτη της ΕΕ. Οφείλουμε να εγκύψουμε στο πρόβλημα αυτό κατεπειγόντως, λαμβάνοντας μέτρα για να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας απόδοση και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές. Οφείλουμε να επενδύσουμε στις ενεργειακές πηγές και να τις διαφοροποιήσουμε».

Ειδικώτερα, στο νέο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσεως για την ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη, η Επιτροπή ορίζει πέντε πεδία όπου χρειάζονται περισσότερες δράσεις για να βοηθήσουν την ΕΕ να βρη την οδό ενός ασφαλέστερου και πλέον διατηρήσιμου ενεργειακού εφοδιασμού στο μέλλον και να αποτρέψη τον κίνδυνο κρίσεως σε ολόκληρη την ΕΕ. Χρειάζεται ενεργότερη στήριξη σε έργα συγκροτήσεως της απαιτούμενης υποδομής. Η ΕΕ οφείλει να χρησιμοποιήση καλύτερα τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους, τόσο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και σε ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να αποδοθή περισσότερη προσοχή στην αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών μηχανισμών αντιμετωπίσεως κρίσεων, στα αποθέματα πετρελαίου και σε πλήθος μηχανισμών ανταποκρίσεως σε πιθανή διακοπή της παροχής αερίου.

Στο επίκεντρο της δέσμης προτάσεων βρίσκεται και το θέμα των επενδύσεων. Τα δίκτυα της Ευρώπης χρειάζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση γηράσκουσας υποδομής και την προσαρμογή σε ανανεώσιμες και χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ενεργειακές μορφές. Σε μια Πράσινη Βίβλο σχετικά με τα ενεργειακά δίκτυα προσδιορίζονται έξι στρατηγικές πρωτοβουλίες ως ουσιαστικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ: Σχέδιο διασυνδέσεως των Βαλτικών χωρών, μεσογειακός ενεργειακός δακτύλιος, επαρκείς διασυνδέσεις αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου με τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης, υπεράκτιο διασυνδεδεμένο δίκτυο στην Βόρειο Θάλασσα, νότιος διάδρομος αερίου και αποτελεσματικός εφοδιασμός της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 14/11/2008)