Γερμανικής προέλευσης είναι τα σημαντικότερα από τα χθεσινά στοιχεία που μαρτυρούν πως η οικονομική κάμψη της Ευρώπης είναι βαθύτερη απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κρίνεται από το ινστιτούτο IfW ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με «τη χειρότερη ύφεση στα μεταπολεμικά χρονικά της».

Γερμανικής προέλευσης είναι τα σημαντικότερα από τα χθεσινά στοιχεία που μαρτυρούν πως η οικονομική κάμψη της Ευρώπης είναι βαθύτερη απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κρίνεται από το ινστιτούτο IfW ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με «τη χειρότερη ύφεση στα μεταπολεμικά χρονικά της». Δυσοίωνα, όμως, προδιαγράφονται τα στοιχεία και για την Ολλανδία, ενώ στη Βρετανία προβλέπεται κατακόρυφη πτώση στις τιμές των κατοικιών το ερχόμενο έτος, στην Ισλανδία ο πληθωρισμός παραμένει σε διψήφια ποσοστά και οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται χαμηλότερες των αναμενόμενων για τον Οκτώβριο.

Το IfW αναθεώρησε δραστικά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2009. Επικαλούμενο το βαρύ πλήγμα που επιφέρει στις εξαγωγές η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας, το ινστιτούτο αναμένει πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 2,7%, από αύξηση κατά 0,2% που είχε προβλέψει τον Σεπτέμβριο. Υποβαθμίζει, επίσης, τις εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη, από 1,9% σε 1,5%. Για το 2010, η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,3%.

Οι προβλέψεις του IfW είναι από τις πλέον απαισιόδοξες για τη Γερμανία, η οποία υπήρξε πέρυσι από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς αγαθών. Το ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας πλησιάζει στο τέλος της και προβλέπει διαμόρφωση του δείκτη ανεργίας στο 8,8% το 2009 και στο 9,5% το 2010. Μια τέτοια προοπτική εγείρει φόβους για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών, που ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ.
Χειρότερη των εκτιμήσεων της Υπηρεσίας Κεντρικού Σχεδιασμού θα είναι όμως η ύφεση και για την Ολλανδία, όπως προβλέπει ο Ονο Ρούντινγκ, Χριστιανοδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad. Ο κ. Ρούντινγκ, υπουργός την περίοδο 1982-87, αναμένει συρρίκνωση της ολλανδικής οικονομίας κατά 3% το 2009, έναντι επίσημης πρόβλεψης για 0,75%, και καλεί τον κυβερνώντα συνασπισμό να προσαρμόσει αναλόγως τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες του. Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Νουτ Βέλινκ, τονίζοντας ότι ανάκαμψη δεν θα υπάρξει πριν από το 2010.

Για την εκτός Ευρωζώνης Βρετανία, η φούσκα των ακινήτων θα συνεχίσει να σκάζει και το ερχόμενο έτος. Μείωση της τάξης του 10% προβλέπεται για τις τιμές των κατοικιών το 2009, καθώς η αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με την απροθυμία των τραπεζών να παράσχουν στεγαστικά δάνεια, θα περιορίσουν τις νέες πωλήσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών της αγοράς ακινήτων Hometrack, οι αξίες θα υποχωρήσουν κατά 3% το 2010, έχοντας φέτος μειωθεί κατά 9%. Και στην Ισλανδία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο κατά 18,1% σε ετήσια βάση, ακόμα περισσότερο από το 17,1% του Νοεμβρίου. Στο 5,9% βρισκόταν κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε μια εξέλιξη, τέλος, που ίσως «οπλίσει το χέρι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέα μείωση των επιτοκίων, οι βιομηχανικές παραγγελίες του Οκτωβρίου στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 4,7% από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, διαμορφούμενες κατά 15,1% χαμηλότερα από πέρυσι. Αναλυτές είχαν προβλέψει μείωση κατά 4% και 10,7%, αντίστοιχα. Η Eurostat αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία για τις νέες παραγγελίες του Σεπτεμβρίου, τις οποίες υπολογίζει μειωμένες κατά 5,4% σε μηνιαία βάση και κατά 1,9% σε ετήσια, έναντι 3,9% και 1,1% αντίστοιχα.

(από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23/12/2008)