Με χθεσινή της ανακοίνωση η Gazprom ανακοίνωσε ότι διέκοψε οριστικά την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αλλά ότι συνεχίζονται κανονικά οι παραδόσεις στους πελάτες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μετά την διακοπή της παροχής στην Ουκρανία αυξήθηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου προς τους πελάτες της στην Ευρώπη.

Με χθεσινή της ανακοίνωση  η Gazprom ανακοίνωσε ότι διέκοψε οριστικά την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αλλά ότι συνεχίζονται κανονικά οι παραδόσεις στους πελάτες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μετά την διακοπή της παροχής στην Ουκρανία αυξήθηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου προς τους πελάτες της στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, κ. Σεργκέι Κουπριγιάνοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «Οι παραδόσεις στις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 326 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα» ενώ τόνισε ότι  «Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Μείωση στην παροχή της στους αγωγούς φυσικού αερίου παρατήρησε η κρατική ουκρανική εταιρεία υδρογονανθράκων Naftogaz μετά από τη διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσική Gazprom αλλά όπως δηλώνει η Ουκρανία η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τα εδάφη της προς την Ευρώπη θα συνεχισθεί χωρίς προβλήματα. Η Naftogaz υποστηρίζει ότι διαθέτει 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής της σε αποθέματα φυσικού αερίου.

Μετά τη δήλωση της Ρωσίας ότι θα διακόψει την παροχή στην γειτονική της χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Η προεδρία (της ΕΕ) και η Επιτροπή καλούν και τα δύο μέρη και τις κυβερνήσεις τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σύντομα σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η παροχή αερίου στην Ευρώπη», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η προεδρεύουσα από σήμερα της ΕΕ Τσεχία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχίας Αλεξάντρ Βόντρα τονίζει ότι «Όλες οι υπάρχουσες δεσμεύσεις για τον εφοδιασμό και τη διέλευση πρέπει να τηρηθούν».

Επίσης έκκληση για την αποκατάσταση σε κανονικά επίπεδα του εφοδιασμού σε αέριο απηύθυναν και οι ΗΠΑ. «Ελπίζουμε πως η Ρωσία και η Ουκρανία μπορούν να επιλύσουν τη διένεξή τους για το χρέος του αερίου και τους όρους των διευθετήσεών τους για την προσφορά φυσικού αερίου με έναν διαφανή, εμπορικό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο.

«Η προβλέψιμη ροή ενέργειας στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Ευρώπη υπό διαφανείς, βασισμένες στην αγορά προϋποθέσεις είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές», είπε ο Τζόντρο.