Γάζα: Θρυαλλίδα Ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Χαμάς ή το χάος: Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που τη γνωρίζουν όλοι όσοι θεωρούν την εν λόγω οργάνωση ως θανάσιμη απειλή για τα ζωτικά τους συμφέροντα, δηλαδή το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία αλλά και η Σαουδική Αραβία. Τα δεδομένα στη Γάζα είναι απλά, αποκλείεται πρώτον η εκ νέου επιβολή στρατιωτικής κατοχής από το Ισραήλ, δεύτερον η ανάληψη της διοίκησης της περιοχής από την Αίγυπτο και τρίτον η υπαγωγή της στον έλεγχο της Φατάχ και του Αμπάς:
Του Γιώργου Καπόπουλου
Πεμ, 8 Ιανουαρίου 2009 - 12:25

Χαμάς ή το χάος: Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που τη γνωρίζουν όλοι όσοι θεωρούν την εν λόγω οργάνωση ως θανάσιμη απειλή για τα ζωτικά τους συμφέροντα, δηλαδή το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία αλλά και η Σαουδική Αραβία.

Τα δεδομένα στη Γάζα είναι απλά, αποκλείεται πρώτον η εκ νέου επιβολή στρατιωτικής κατοχής από το Ισραήλ, δεύτερον η ανάληψη της διοίκησης της περιοχής από την Αίγυπτο και τρίτον η υπαγωγή της στον έλεγχο της Φατάχ και του Αμπάς:

- Αποκλείεται νέα κατοχή από το Ισραήλ καθώς ισχύουν οι ίδιοι λόγοι που εξανάγκασαν τον Σαρόν σε πλήρη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και των εποίκων στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2005. Νέα κατοχή σημαίνει απόκλιση από τη στρατηγική της μονομερούς απεμπλοκής που παραμένει η μόνη γραμμή πλεύσης επί του παρόντος για όλα τα κόμματα εξουσίας του εβραϊκού κράτους.

- Αποκλείεται η εμπλοκή της Αιγύπτου, είτε με την απευθείας ανάληψη της διοίκησης της Γάζας, είτε με την παρεμβολή αιγυπτιακών δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ. Πολύ απλά η εμπλοκή του καθεστώτος Μουμπάρακ στην αστυνόμευση του παλαιστινιακού ριζοσπαστισμού θα οδηγούσε σε συνολική αποσταθεροποίηση την χώρα. Η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, είναι η οργάνωση από τα σπλάχνα της οποίας γεννήθηκε η Χαμάς. Τα παραπάνω τα γνωρίζει το Ισραήλ και σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει καθεστωτική ανατροπή στο Κάιρο.

- Αποκλείεται η υπαγωγή της Γάζας στη Φατάχ και στον Αμπάς: Πρώτον, δεν διαθέτουν τις αναγκαίες δυνάμεις και δεύτερον θα διακινδύνευαν εμφύλια σύρραξη στη Δυτική Όχθη. Σε καμιά περίπτωση, άλλωστε, η κυβέρνηση της Ραμάλα δεν μπορεί να εμφανισθεί να αξιοποιεί την επέμβαση του Ισραήλ.

Με δύο λόγια, όποια και να είναι η τελική κατάληξη των επιχειρήσεων δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση στη Γάζα ακόμη και αν κατεδαφισθεί πλήρως η κυβέρνηση της Χαμάς.

Ο ριζοσπαστισμός της Χαμάς πιο ενοχλητικός από τον ξεθυμασμένο εθνικισμό της Φατάχ αποτελούσε μείζονα παρενόχληση για το Ισραήλ. Κατά κύριο, όμως, λόγο το Τελ Αβίβ προσλάμβανε ως στρατηγική απειλή την χειραγώγηση της οργάνωσης από το Ιράν και τη Συρία.

Μετά το πέρας των επιχειρήσεων και ο ριζοσπαστισμός θα έχει πολλαπλασιασθεί και η εξάρτηση από τον Άξονα Δαμασκού - Τεχεράνης θα είναι πλέον όρος επιβίωσης για την Χαμάς.

Ακόμη και χωρίς την ικανότητα να ασκεί συγκροτημένο κυβερνητικό έλεγχο στη Γάζα η Χαμάς θα είναι ηγεμονική δύναμη στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αλλά και σημείο αναφοράς για όλες τις καθεστωτικές αμφισβητήσεις στον Αραβικό Κόσμο.

Με δύο λόγια, το Ισραήλ για πολλοστή φορά πυροδοτεί τη ριζοσπαστικοποίηση του αντιπάλου του:

- Ο πόλεμος των Έξι Ημερών το 1967 έφερε την χειραφέτηση της Παλαιστινιακής Αντίστασης.

- Η εισβολή στο Λίβανο το 1982 γέννησε την Χεζμπολά, ενώ η εισβολή του 2006 την ενίσχυσε.

- Οι επιχειρήσεις στη Γάζα καθιστούν ήδη την Χαμάς αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 07/01/2009)