Το ευρωπαϊκό πακέτο των 200 δισ. ευρώ για την τόνωση των οικονομιών και την καταπολέμηση της ύφεσης ενδεχομένως να δυσκολέψει ορισμένες κυβερνήσεις των «27» να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας.

Το ευρωπαϊκό πακέτο των 200 δισ. ευρώ για την τόνωση των οικονομιών και την καταπολέμηση της ύφεσης ενδεχομένως να δυσκολέψει ορισμένες κυβερνήσεις των «27» να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας.

Ο Μιροσλάβ Καλουσέκ, του οποίου η χώρα ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ, είπε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι διχασμένες ανάμεσα σε αυτές που τίθενται υπέρ της αύξησης των δημοσίων δαπανών για να ξεπεραστεί η ύφεση και σε αυτές που εμμένουν στην αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης των οικονομιών σε σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα, αφήνοντας στην ευχέρεια των εθνικών κυβερνήσεων να αποφασίσουν πόσο θα τονώσουν τις οικονομίες τους με μεγαλύτερα ή μικρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ορισμένες από τις πληγείσες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Βρετανία, είναι διατεθειμένες να αφήσουν τα ελλείμματά τους να αυξηθούν σημαντικά, ενώ άλλες, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Πολωνία δίνουν έμφαση στην ανάγκη να παραμείνουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών.

Ο κ. Καλουσέκ, του οποίου η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις γερμανικές θέσεις, σχολιάζει σχετικώς: «Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι κίνδυνοι. Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές με τις οποίες ορισμένες χώρες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κρίση». Οι κίνδυνοι ήταν εμφανείς στην αδυναμία της Γερμανίας την Τετάρτη, να προσελκύσει αρκετές προσφορές για να πουλήσει 10ετή ομόλογα 6 δισ. ευρώ -μια δυσοίωνη ένδειξη για τις κυβερνήσεις που ακολουθούν χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η παρούσα κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές. Άλλοι πως θα πρέπει να συνοδευτεί με ακόμη αυστηρότερη πειθαρχία, και πως εάν δεν επιτευχθεί πειθαρχία θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην αναχρηματοδότηση του χρέους», δήλωσε ο κ. Καλουσέκ σε δημοσιογράφους. Είπε πως τα δημοσιονομικά της Τσεχίας είναι υγιή, αλλά πρόσθεσε: «Συχνά ξυπνάω το βράδυ από έναν εφιάλτη -πώς να αναχρηματοδοτήσω το χρέος;».

Ο κ. Καλουσέκ εξέφρασε την άποψη πως το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμο, ούτως ώστε με τη λήξη της κρίσης να απαιτείται επιστροφή στην δημοσιονομική πειθαρχία.

«Τούτη η παγκόσμια κρίση δεν προκλήθηκε από τις χρηματοοικονομικές πολιτικές κάποιας κυβέρνησης. Πρόκειται για μια καθολική κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και στις χρηματοοικονομικές αγορές. Γι΄αυτόν τον λόγο θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από αναξιόπιστες πολιτικές που θα υιοθετήσουν ορισμένες χώρες», τόνισε ο κ. Καλουσέκ.

Επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για την αντιμετώπιση της κρίσης: «Η ιστορία μας διδάσκει πως αιφνιδιαστικές πολιτικές αποφάσεις μπορούν να είναι περισσότερο επιβλαβείς παρά χρήσιμες. Δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω πως τα πράγματα θα είναι αυτή την φορά διαφορετικά».

Οι απόψεις του Τσέχου υπουργού έχουν βαρύτητα επειδή θα προεδρεύει των μηνιαίων συνόδων EcoFin από τώρα και έως τον Ιούνιο. Τόνισε μάλιστα χθες πως θα είναι συνειδητά αμερόληπτος και θα αναζητεί πάντα συναινετικές λύσεις μεταξύ των «27», παρά θα επιχειρεί να επιβάλει τις ατομικές προτιμήσεις του.

Ο κ. Καλουσέκ, πάντως, είναι αψύς με τα λόγια, όπως φάνηκε και από το σχόλιό του για τις κρατικές επιδοτήσεις προς τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό τομέα την περίοδο της κρίσης. «Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ας είμαστε ειλικρινείς και να μην προσποιούμεθα ότι στην πραγματικότητα συμβάλλουμε στην καταπολέμηση των κλιματολογικών αλλαγών», κατέληξε ο ίδιος.

Κρίση εμπιστοσύνης

Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, του οποίου η χώρα θα προεδρεύει της ΕΕ έως τον Ιούνιο, δήλωσε ότι η παρούσα κρίση είναι μια καθολική κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και στις χρηματοοικονομικές αγορές. Γι΄αυτό και δεν πρέπει να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω από αναξιόπιστες πολιτικές.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/Financial Times, 09/01/2009)