Ακόμα και κατά 3% φοβούνται οι αναλυτές ότι θα μειωθεί φέτος το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μετά τα νέα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία. Η παγκόσμια κρίση πλήττει με σφοδρότητα την Ευρώπη (μετά τις ΗΠΑ) και ουδείς μπορεί να προβλέψει το «πως» και «πότε» της ανάκαμψης.

Ακόμα και κατά 3% φοβούνται οι αναλυτές ότι θα μειωθεί φέτος το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μετά τα νέα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία. Η παγκόσμια κρίση πλήττει με σφοδρότητα την Ευρώπη (μετά τις ΗΠΑ) και ουδείς μπορεί να προβλέψει το «πως» και «πότε» της ανάκαμψης.

Στη Γερμανία, «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, ανακοινώθηκε χθες ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6% (!) τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση στα χρονικά. Αποτέλεσμα της «βουτιάς» αυτής ήταν να περιοριστούν κατά 6% οι παραγγελίες προς τις βιομηχανίες. Ο Άξελ Νίτσκε, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς εμπορίου στο Γερμανικό Εμπορο-βιομηχανικό επιμελητήριο, προειδοποιούσε, χθες, ότι «τα στοιχεία του Δεκεμβρίου θα είναι ακόμα χειρότερα».

Ήδη αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ ακόμα και κατά 4% το 2009 -ποσοστό υπερτετραπλάσιο της χειρότερης μέχρι σήμερα επίδοσης μεταπολεμικά. Αναλυτές της Goldman Sachs υποστηρίζουν ότι το ποσοστό ανεργίας πιθανόν να διπλασιαστεί, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά τα 6 εκατ.!

Εξίσου αποθαρρυντική είναι η εικόνα και στην Ισπανία, όπου χθες ανακοινώθηκε ότι (για πρώτη φορά τις δύο τελευταίες δεκαετίες) ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια άτομα. Κυβερνητικά στελέχη προειδοποίησαν, μάλιστα, ότι τα μεγέθη θα χειροτερεύσουν τους επόμενους μήνες. Συνολικά στην Ευρωζώνη, τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 202.000 άνεργοι περισσότεροι από τον Οκτώβριο -οπότε και η ανεργία είχε σημειώσει το μεγαλύτερο άλμα στα χρονικά (220.000 νέοι άνεργοι). Η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 7,8% (από 7,7% τον Οκτώβριο) ενώ η Eurostat επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το γ’ τρίμηνο του 2008.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν για την Ευρωζώνη υποχώρησε, τον Δεκέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει ποτέ βρεθεί (67,1 μονάδες από 74,9 μονάδες τον Νοέμβριο). Στο ναδίρ βρέθηκε και ο δείκτης κλίματος μεταξύ των επιχειρηματιών, που ξεκίνησε να καταγράφεται το 1985. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης περιορίστηκε κατά 0,7%-0,8% το δ΄ τρίμηνο του 2008 και εκφράζουν φόβους για νέα επιδείνωση της κατάστασης.

Βρετανία

Στο κλίμα αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί αίσθηση η εντυπωσιακή είδηση μείωσης των βρετανικών επιτοκίων στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αν και η ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας ξεκινά επί βασιλείας του Γουλιέλμου Β’, το 1694, ποτέ το επιτόκιο της λίρας δεν είχε βρεθεί στο 1,5% -επίπεδο στο οποίο μειώθηκε χθες (από 2% προηγουμένως).

Η διοίκηση της τράπεζας κάνει λόγο για πιθανή απότομη υποχώρηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο μισό του 2009, παρά την διολίσθηση της στερλίνας και την μεγάλη μείωση των επιτοκίων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 1,6% το 2009 ενώ τα μεγαλύτερα γραφεία εύρεσης εργασίας προειδοποιούν για απότομη επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας τους προσεχείς μήνες. Ενώ φόβοι για αντίστοιχη επιδείνωση της κατάστασης εκφράζονται και στις ΗΠΑ.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 09/01/2009)