Στη δημιουργία αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών σε συνεργασία με τα Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) προχώρησαν ο εφοπλιστής κ. Β. Ρέστης και ο επιχειρηματίας κ. Γ. Φειδάκης της FG Εurope. Τo fund με την επωνυμία ΤΑΝΕΟ FG RΕS Fund ξεκινά με ενεργητικό 24 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια στην πράσινη ενέργεια (αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, κυψέλες υδρογόνου κτλ.).

Στη δημιουργία αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών σε συνεργασία με τα Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) προχώρησαν ο εφοπλιστής κ. Β. Ρέστης και ο επιχειρηματίας κ. Γ. Φειδάκης της FG Εurope. Τo fund με την επωνυμία ΤΑΝΕΟ FG RΕS Fund ξεκινά με ενεργητικό 24 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια στην πράσινη ενέργεια (αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, κυψέλες υδρογόνου κτλ.). Το ΤΑΝΕΟ έχει καταβάλει τα 12 εκατ. ευρώ και οι δύο επιχειρηματίες από 6 εκατ. ευρώ έκαστος. Μάλιστα υπάρχει οption ώστε ως το τέλος του 2009 να καταβληθούν άλλα 6 εκατ. ευρώ για να φθάσει το fund στα 30 εκατ. ευρώ. Τα επιπλέον 6 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μάλλον από τους δύο ιδιώτες. Για τη διαχείριση του fund συστάθηκε η εταιρεία Logoventures, στην οποία μετέχουν με 40% ο κ. Ρέστης, με 40% ο κ. Φειδάκης και με 20% η εταιρεία συμβούλων Logotech.

Διευθύνων σύμβουλος στη Logoventures θα είναι ο κ. Γ. Παντούσης, ο σημερινός γενικός διευθυντής της RF Εnergy, της εταιρείας που έχουν συστήσει οι δύο επιχειρηματίες, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η RF Εnergy δεν θα χρηματοδοτηθεί από το fund λόγω ασυμβίβαστου.

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Παντούσης, το fund δραστηριοποιείται σε μια περίοδο που οι τράπεζες λόγω της κρίσης είναι φειδωλές στις χορηγήσεις τους και ως εκ τούτου επιχειρηματίες που έχουν έτοιμα επενδυτικά σχέδια για δημιουργία ΑΠΕ δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν. «Το fund θα εντοπίζει ενδιαφέροντα επενδυτικά σχέδια,θα συμμετέχει μέσω αύξησης κεφαλαίου και θα ενισχύει την ίδια συμμετοχή του ιδιώτη ώστε σε συνδυασμό με την κρατική επιχορήγηση το ποσοστό του δανεισμού από τις τράπεζες για το σύνολο του project να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο» υποστηρίζει ο κ. Παντούσης και διευκρινίζει: «Η ανώτατη συμμετοχή μας σε ένα έργο δεν θα ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ».

Αυτή την περίοδο η Logoventures έχει αρχίσει και μελετά επενδυτικούς φακέλους ιδιωτών ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιλέξει ποια σχέδια θα χρηματοδοτήσει. Από την εταιρεία θεωρούν ότι σε ένανενάμιση χρόνο θα έχουν επενδύσει τα χρήματα του fund σε περίπου 8-12 projects. Η αποεπένδυση θα γίνεται έπειτα από 12 χρόνια. Εκτιμάται ότι με τα 30 εκατ. ευρώ του fund τα οποία θα λειτουργούν ως επενδυτικός μοχλός δύναται να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε ΑΠΕ (μαζί με τη συμμετοχή ιδιωτών, της κρατικής επιχορήγησης και του τραπεζικού δανεισμού) που θα πλησιάζουν τα 300 εκατ. ευρώ.


(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 10/01/2009)