Ξεκίνησε εχθές στις 16:45 μ.μ. η ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο όγκος του φυσικού αερίου προβλέπεται να φτάσει στα 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως και η παροχή θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει ομαλοποίηση της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε στην Αθήνα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και τον ομόλογό του της Bulgargaz κ. Ντμίτρι Γκογκόφ.

Ξεκίνησε εχθές στις 16:45 μ.μ. η ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο όγκος του φυσικού αερίου προβλέπεται να φτάσει στα 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως και η παροχή θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει ομαλοποίηση της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε στην Αθήνα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και τον ομόλογό του της Bulgargaz κ. Ντμίτρι Γκογκόφ. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας είναι η επάρκεια φυσικού αερίου για την εσωτερική αγορά.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, στην οποία επισημαίνεται ότι η ΔΕΠΑ προβλέπεται, βάσει της διακρατικής συμφωνίας του περασμένου Σαββάτου, να παράσχει τις παραπάνω ποσότητες στην Βουλγαρία για επτά ημέρες, με δυνατότητα αυτή η περίοδος να επεκταθεί ή να ελαττωθεί, ανάλογα με τις ανάγκες της Σόφιας.

Το αέριο που θα εξάγει η Ελλάδα στη Βουλγαρία θα προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, η οποία θα ανεφοδιαστεί στις 21 Ιανουαρίου με νέο φορτίο υγροποιημένου αέριου της British Gas. Για χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας, αναμενόταν να διοχετευτεί στη Βουλγαρία ποσότητα της τάξης του 1 εκατ. κ.μ.

Για να επιτευχθεί η παροχή αερίου στη Βουλγαρία χρειάστηκε να γίνει τεχνική αναστροφή της ροής του αγωγού, αφού μέχρι σήμερα ο αγωγός χρησιμοποιείτο με αντίθετη κατεύθυνση (προς την Ελλάδα).