«Η Ρωσία δε χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μοχλό πίεσης στην εξωτερική της πολιτική», επισήμανε χθες ο κ. Μιχαήλ Σάββα, Επιτετραμμένος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, σε διάλεξή του στο Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων.

«Η Ρωσία δε χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μοχλό πίεσης στην εξωτερική της πολιτική», επισήμανε χθες ο κ. Μιχαήλ Σάββα, Επιτετραμμένος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, σε διάλεξή του στο Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων.

Ο κ. Σάββα σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δε συμφέρει την ίδια τη Ρωσία και αντιπαρέβαλε τις αιτιάσεις αυτές με την εξωτερική πολιτική τόσο των ΗΠΑ, όσο και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο Ιράν και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει το τελευταίο. «Αυτές είναι ειλημμένες αποφάσεις και όχι απλές αιτιάσεις όπως αυτές που αναφέρονται στη Ρωσία», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη διαμάχη με την Ουκρανία και την επιτευχθείσα συμφωνία σχολίασε, μιλώντας στο CapitalTV, ότι δεν χρειάζεται «ούτε απογοήτευση, ούτε ενθουσιασμός» και υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής και του North Stream παρέμεινε ανεπηρέαστη.

Ο κ. Σάββα έδωσε έμφαση στη σχετικότητα του όρου «ενεργειακή ασφάλεια» και αναφερόμενος στην Ευρώπη υποστήριξε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της τελευταίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «με δεδομένες τις ποσότητες φυσικού αερίου που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες στην ευρύτερη περιοχή, οι επιλογές της Ευρώπης είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.

Σημείωσε ωστόσο ότι η πρόσφατη διαμάχη με την Ουκρανία ανέδειξε το βαθμό στον οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης η υλοποίηση του project South Stream που θα διέρχεται και από την Ελλάδα.

Ο Επιτετραμμένος της Ρωσίας στην Αθήνα αναφέρθηκε επίσης τόσο στις οικονομικές, όσο και στις πολιτικές παραμέτρους του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, η διέλευση ενός βαρελιού πετρελαίου από το συγκεκριμένο αγωγό θα επιβαρύνει την τιμή κατά 2 δολάρια. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αν και «με τις τιμές που επικρατούσαν πριν από 10 χρόνια η επιβάρυνση αυτή θα ισοδυναμούσε με 20%», παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα επίπεδα-ρεκόρ του Ιουλίου η υλοποίηση του έργου θα είναι οικονομικά επωφελής για όλες τις πλευρές ακόμη και στα σημερινά επίπεδα τιμών.

Μιλώντας στο CapitalTV ο κ. Σάββα τονίζει ότι η Ρωσία θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και θα τιμήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Εκτιμά ότι η αξιοπιστία της Ρωσίας ως βασικής πηγής ενέργειας για την Ευρώπη δε μπορεί να πληγεί από ένα περιστατικό διάρκειας δύο εβδομάδων, καθώς «η Ρωσία παρέχει αδιάλειπτα φυσικό αέριο προς την Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει το στρατηγικό σχεδιασμό του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου ως «ορθολογικό», κάτι που αποδείχθηκε και από το γεγονός παρέμεινε σχεδόν ανεπηρέαστο από την πρόσφατη κρίση. Διαπιστώνει αποτελεσματική διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας του, σημειώνει ότι η προσθήκη ρωσικού αερίου προσδίδει στο σύστημα σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε επίπεδο τιμών, λόγω του μακροχρόνιου χαρακτήρα των συμφωνιών Ελλάδας-Ρωσίας, και αποτελεί ευνοϊκό παράγοντα για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Επιτετραμμένος της Ρωσίας χαρακτηρίζει ακόμη ως «θετική» την εξέλιξη του έργου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το οποίο είναι έτοιμο να περάσει στην «επενδυτική φάση», χωρίς ο ρυθμός της υλοποίησής του να επηρεάζεται αρνητικά από την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο κ. Σάββα αντικρούει ως «φήμες» την κριτική περί άσκηση πίεσης από τη Ρωσική πλευρά με «μοχλό» την ενέργεια. «Δεν αναμιγνύουμε το εμπόριο με την πολιτική» σημειώνει χαρακτηριστικά και φέρνει ως παράδειγμα την πρόσφατη σύγκρουση με τη Γεωργία, προς την οποία η ροή ενέργειας «συνέχιζε αδιάλειπτα παρά τις πολεμικές συγκρούσεις».

(από www.capital.gr 23/02/2009)