Νέα πνοή στα σχέδια κατασκευής του αγωγού Nabucco, ο οποίος φιλοδοξεί να καλύψει το 5% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο παρακάμπτοντας τη Ρωσία τόσο ως ενεργειακή πηγή όσο και ως προμηθευτή, έδωσε η πρόσφατη διαμάχη Μόσχας-Κιέβου.
Νέα πνοή στα σχέδια κατασκευής του αγωγού Nabucco, ο οποίος φιλοδοξεί να καλύψει το 5% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο παρακάμπτοντας τη Ρωσία τόσο ως ενεργειακή πηγή όσο και ως προμηθευτή, έδωσε η πρόσφατη διαμάχη Μόσχας-Κιέβου.

Κατόπιν πρωτοβουλίας της Ουγγαρίας, συναντώνται σήμερα στη Βουδαπέστη αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες από τα εδάφη των οποίων σχεδιάζεται να περάσει ο αγωγός και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα ώθηση στο ύψους 10 δισ. δολαρίων σχέδιο κατασκευής του Nabucco.

Το σχέδιο προβλέπει την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας, μέσω ενός αγωγού μήκους 3.300 χλμ. που θα διασχίζει την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία για να καταλήξει σε έναν κόμβο διανομής στην Αυστρία.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι τα μέλη του κονσόρτσιουμ - η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, η ουγγρική Mol, η γερμανική RWE, η βουλγαρική Bulgargaz, η ρουμανική Transgaz και η τουρκική Botas είναι μέτοχοι στη διαχειρίστρια εταιρεία Nabucco Gas Pipeline International GmbH - ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, εκπροσωπώντας την ΕΕ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ καθώς και εταιρικά στελέχη από το Τουρκμενιστάν.

«Δεν υπάρχει στον κόσμο εκστρατεία δημοσίων σχέσεων που θα μπορούσε να εστιάσει τη διεθνή προσοχή στον Nabucco σε τέτοιο βαθμό όσο η ρωσο-ουκρανική διένεξη. Αυτή είναι η καλύτερη, εδώ και χρόνια, ευκαιρία να κάνουμε κάποια βήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Μπερναντέτ Μπουντάι.

Προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κέντρο πολιτικών μελετών EPC, είπε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει την υποστήριξή της για την κατασκευή του Nabucco, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποδεσμεύσει το κεφάλαιο «Ενέργεια», το οποίο μπλοκάρει η Κύπρος. Λίγες ώρες αργότερα ανασκεύασε, λέγοντας ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ τον Nabucco ως μοχλό πίεσης.