Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «πρέπει να θεσπίσουμε νέους τρόπους επίλυσης διενέξεων αυτού του τύπου», αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Μόσχας-Κιέβου για το φυσικό αέριο. Στην επείγουσα ανάγκη για διαφοροποίηση των οδών ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης επέμειναν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Γκεόργκι Παρβάνοφ, με τον πρώτο να αποδίδει για μία ακόμη φορά την ευθύνη στο Κίεβο για την κρίση του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «πρέπει να θεσπίσουμε νέους τρόπους επίλυσης διενέξεων αυτού του τύπου», αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Μόσχας-Κιέβου για το φυσικό αέριο.

Στην επείγουσα ανάγκη για διαφοροποίηση των οδών ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης επέμειναν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Γκεόργκι Παρβάνοφ, με τον πρώτο να αποδίδει για μία ακόμη φορά την ευθύνη στο Κίεβο για την κρίση του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Μόσχα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «πριν από όλα, πρέπει να θεσπίσουμε νέους τρόπους επίλυσης διενέξεων αυτού του τύπου. Το δεύτερο είναι η διαφοροποίηση των παραδόσεων, η διάνοιξη νέων οδών για το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

«Με ικανοποιεί η προθυμία που επιδείξατε για να συζητήσετε τη θέση της Βουλγαρίας στο ενεργειακό σύστημα, ιδιαιτέρως την ανάγκη να κατασκευάσει ένα ευρύ δίκτυο αγωγών», είπε από την πλευρά του ο Γκεόργκι Παρβάνοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και η Βουλγαρία παρέχει την υποστήριξή της στον αγωγό South Stream και στον αγωγό Nabucco», το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατασκευής αγωγού που παρακάμπτει τη Ρωσία τροφοδοτώντας την ευρωπαϊκή αγορά με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας, πρόσθεσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος.

Αναλυτές έχουν τονίσει ότι ενδέχεται να μην υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει τους δύο αγωγούς, για να μην αναφερθούμε στην πολιτική βούληση και τα τεράστια κεφάλαια που απαιτούνται από τις χώρες διαμετακόμισης του φυσικού αερίου για την υλοποίηση και των δύο προγραμμάτων κατασκευής των αγωγών.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανήλθε στη ρωσο-ουκρανική κρίση, η οποία τον Ιανουάριο, στέρησε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι το Κίεβο οφείλει να αποζημιώσει με χρηματικά ποσά για τις «ζημίες» που υπέστησαν οι Ευρωπαίοι.

«Η Ουκρανία φέρει την οικονομική και τη νομική ευθύνη και από αυτήν πρέπει να ζητηθεί η αποζημίωση για τις ζημίες», είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Θέτουμε το ζήτημα αποζημίωσης για τις ζημίες από την κρίση του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Βουλγαρία ζήτησε από τη Gazprom αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστη κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, αλλά υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού άφησε να εννοηθεί ότι η μοναδική αποζημίωση ενδέχεται να είναι χαμηλότερες τιμές σε ποσότητες φυσικού αερίου που θα παραδοθούν αργότερα.

(από www.kathimerini.gr 05/02/2009)