Η ρωσο-ουκρανική κρίση του φυσικού αερίου, η οποία εκδηλώθηκε κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2009, έθεσε επί τάπητος τόσο το θέμα της ενεργειακής διαφοροποίησης όσο και της ενεργειακής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, η Ε.Ε. προμηθεύεται το 25% περίπου του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Ρωσία, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Εντούτοις, η αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία αρκετών χωρών κατά την διένεξη Μόσχας- Κιέβου δημιούργησε ανασφάλεια για το ενεργειακό μέλλον της Ένωσης.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση του φυσικού αερίου, η οποία εκδηλώθηκε κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2009, έθεσε επί τάπητος τόσο το θέμα της ενεργειακής διαφοροποίησης όσο και της ενεργειακής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, η Ε.Ε. προμηθεύεται το 25% περίπου του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Ρωσία, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Εντούτοις, η αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία αρκετών χωρών κατά την διένεξη Μόσχας- Κιέβου δημιούργησε ανασφάλεια για το ενεργειακό μέλλον της Ένωσης.

Σε Κοινοτικό επίπεδο, ήδη από τις 28 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την υιοθέτηση Κανονισμού που προβλέπει την χρηματοδότηση αγωγών διασύνδεσης όχι μόνο ανάμεσα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και σε δυτικοευρωπαϊκά κράτη-μέλη, καθώς και κοινοτική συνεισφορά στα σχέδια κατασκευής των αγωγών ITGI και Nabucco. Η εν λόγω πρόταση δεν φαίνεται, ωστόσο, να ευοδώνεται. Επιπλέον, για τις λύσεις αυτές, αν και παρακάμπτουν τη ρωσική επικράτεια, υπάρχει η ένσταση ότι δεν μειώνουν την εξάρτηση της Ένωσης από εξωτερικές πηγές.

Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό και με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η στροφή στις ΑΠΕ τίθεται ως πιθανή εναλλακτική λύση, η οποία επιπλέον παρέχει προοπτικές εξασφάλισης ενεργειακής αυτονομίας, αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Εντούτοις, για τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., εκφράζεται η αντίρρηση ότι τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής θα φανούν μακροπρόθεσμα, ενώ σήμερα η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ζητά επείγουσες απαντήσεις.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθιστούν ελκυστική την εισαγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, με την λύση αυτή ούτε ενεργειακή ανεξαρτησία επιτυγχάνεται ούτε καταπολέμηση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.

Από την άλλη μεριά, η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας αποτελεί μία λύση που θα απομάκρυνε την Ε.Ε. από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Οι προβλέψεις, όμως, για διαρκή μείωση των σχετικών κοιτασμάτων δεν δημιουργούν αισιοδοξία για την προοπτική αυτή.

Tέλος, η πυρηνική επιλογή, η οποία σε άλλες εποχές είχε εξοστρακιστεί πλήρως από τον δημόσιο διάλογο, αρχίζει ξανά να συζητείται ως λύση, η οποία παρέχει παράλληλα φθηνή ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες και με μηδενικούς ρύπους για το περιβάλλον. Εντούτοις, η κοινή γνώμη, αλλά και τμήμα της επιστημονικής κοινότητας προβάλλει σθεναρές αντιρρήσεις ως προς το πόσο ασφαλής είναι μία εκ νέου άνθηση της πυρηνικής βιομηχανίας.

Το energia.gr, πρωτοπόρο στην προβολή και ανάδειξη των ενεργειακών θεμάτων στη χώρα μας, επιθυμεί να συμβάλει στην προώθηση του δημόσιου διαλόγου σχετικά με τις ελληνικές και διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις. Εγκαινιάζοντας μία σειρά τακτικών διαδικτυακών δημοσκοπήσεων (opinion poll), το energia.gr καλεί τους αναγνώστες του να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα :

Ποια πιστεύετε ότι είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική ώστε τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο ;

(Στο πλήρες ερωτηματολόγιο μπορείτε να απαντήσετε στην στήλη "Δημοσκόπηση",  κάτω δεξιά στην κεντρική σελίδα του site)