Η Shell διοργανώνει Μαραθώνιο Οικονομίας με σκοπό να εμπνεύσει νέους σχεδιαστές και μηχανικούς από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για μια βιώσιμη κινητικότητα. Συγκεκριμένα βασική επιδίωξη της διοργάνωσης είναι να ενθαρρύνει και να ενισχύει τις καινοτόμες ιδέες σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα και το μέλλον των μεταφορών καθώς επίσης και να στηρίξει τα τεχνολογικά ιδρύματα στην αναζήτηση ταλέντων για τα τεχνικά τους τμήματα και να προωθήσει την σταδιοδρομία και καριέρα νέων μηχανικών παγκοσμίως.
Η Shell διοργανώνει Μαραθώνιο Οικονομίας με σκοπό να εμπνεύσει νέους σχεδιαστές και μηχανικούς από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για μια βιώσιμη κινητικότητα. Συγκεκριμένα βασική επιδίωξη της διοργάνωσης είναι να ενθαρρύνει και να ενισχύει τις καινοτόμες ιδέες σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα  και το μέλλον των μεταφορών καθώς επίσης και να στηρίξει τα τεχνολογικά ιδρύματα στην αναζήτηση ταλέντων για τα τεχνικά τους τμήματα και να προωθήσει την σταδιοδρομία και καριέρα νέων μηχανικών παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell έχει αναδειχθεί σε μια διεθνή πρωτοβουλία με αγώνες να λαμβάνουν χώρα τόσο στην Ευρώπη όσο στην Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 θα διοργανωθεί στο California Speedway στη Fontana ο τρίτος Μαραθώνιος Οικονομίας Αμερικής από τις 15 έως τις 18 Απριλίου 2009.

200 Ομάδες Αναμένεται να Συμμετάσχουν στον 25ο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell οι οποίες θα διαγωνιστούν από τις 7 έως τις 9 Μαΐου 2009 με στόχο την κατάκτηση νέων ορίων ενεργειακής αποδοτικότητας. Η μεγάλη ερώτηση και φέτος είναι ποιος θα σπάσει το ρεκόρ των 3,836 χμ με μόνο ένα λίτρο καυσίμου που ισχύει από το 2005.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Eurospeedway Lausitz της Γερμανίας η πίστα του οποίου ολοκληρώθηκε το 2000 και αποτελεί μια άρτια τεχνολογικά κατασκευή με πίστα ιδιαιτέρων απαιτήσεων

Φέτος η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 4 ομάδες:
Το Πολυτεχνείο Αθηνών θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με κινητήρα υδρογόνου στην κατηγορία Prototypes.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το όχημα TUCer θα συμμετάσχει φέτος για δεύτερη χρονιά στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell με κινητήρα υδρογόνου για την κατηγορία Urban Concept.
Επιπλέον, τόσο το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όσο και το ΕΠΑΛ της Ν. Φιλαδέλφειας συμμετέχοντας για πρώτη φορά θα κατασκευάσουν οχήματα για την κατηγορία Prototypes με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο Jeroen van der Veer, Chief Executive της Royal Dutch Shell plc, σταθερός επισκέπτης και υποστηρικτής του Μαραθωνίου Οικονομίας, δήλωσε: «Η Shell έχει παράδοση στο να ενθαρρύνει τις μελλοντικές γενιές μηχανικών στην ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να συνεισφέρουν στην αποτελεσματική χρήση ενέργειας. Αυτή είναι η 25η διοργάνωση του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell για την Ευρώπη και πιστεύω πως αυτό δείχνει τη μακροχρόνια δέσμευση στην προώθηση της ενεργειακά βιώσιμης κινητικότητας. Το γεγονός ότι θα έχουμε συμμετοχές από τόσο διαφορετικές εθνικότητες δείχνει πόσο οι τεχνολογικές και ενεργειακές προκλήσεις αγγίζουν σήμερα το ενδιαφέρον των μαθητών ανά τον κόσμο».

Οι ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν χρησιμοποιώντας συμβατικά ή εναλλακτικά καύσιμα σε δύο κατηγορίες: Prototypes ή Urban Concept. Τα οχήματα στην κατηγορία Prototypes ακολουθούν ένα πιο φουτουριστικό σχέδιο ενώ τα οχήματα της κατηγορίας Urban Concept κατασκευάζονται ακολουθώντας περισσότερο τις προδιαγραφές ενός κανονικού αυτοκινήτου πόλης. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον στην τελευταία κατηγορία αυξάνεται διαρκώς καθώς αυτή η κατηγορία προσομοιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα.. Για το 2009, το 28% των διαγωνιζόμενων οχημάτων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μια αύξηση 20% σε σχέση με το 2008.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα και αειφόρος κινητικότητα πάντα ήταν βασικός λόγος ύπαρξης του Μαραθωνίου Οικονομίας της Shell. Όμως η πρόκληση συνεχίζεται και εκτός πίστας, ο Μαραθώνιος πάντα επιδίωκε να ενθαρρύνει φοιτητές να στραφούν στην μελέτη νέων τεχνολογιών και  καινοτόμων λύσεων και η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό προσφέρει μια εξαιρετική πρακτική εμπειρία που μπορεί να συμπληρώσει το ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα.