Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ από την Λάρισα που υπογράφει ο κ. Δημ. Χατζηευθυμίου στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στον θεσσαλικό χώρο, εξαιτίας των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Καταναλωτές σε Λάρισα και Μαγνησία πληρώνουν τους τελευταίους μήνες το αέριο κατά πολύ ακριβότερα από τις αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων ετών, αλλά και από το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ από την Λάρισα που υπογράφει ο κ. Δημ. Χατζηευθυμίου στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στον θεσσαλικό χώρο, εξαιτίας των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Καταναλωτές σε Λάρισα και Μαγνησία πληρώνουν τους τελευταίους μήνες το αέριο κατά πολύ ακριβότερα από τις αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων ετών, αλλά και από το πετρέλαιο. Οι λογαριασμοί τους εμφανίζουν ακόμη και διπλάσια ποσά για ίδιες καταναλώσεις, την ώρα μάλιστα που η τιμή του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει.

Η οργή των πολιτών στρέφεται εναντίον της Εταιρείας Παροχής Αερίου, η οποία δέχεται βέλη ακόμη και από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης αλλά και φορείς. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου, ο οποίος εξαρτάται από εκείνον του πετρελαίου... με διαφορά τριών μηνών! Ετσι, στη Θεσσαλία οι καταναλωτές φυσικού αερίου πληρώνουν με βάση τις τιμές πετρελαίου που ίσχυαν τον περασμένο Οκτώβριο! Το οξύμωρο -και συνάμα ακατανόητο- είναι ότι η αντίστοιχη Εταιρεία Παροχής στην Αττική τιμολογεί με βάση τις τιμές πετρελαίου του προηγούμενου μόλις μήνα.

Με δεδομένο ότι και οι δύο εταιρείες προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ, είναι εύλογο το ερώτημα για το πώς υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά. Η διαφορά στα τιμολόγια είναι τεράστια, η οποία δεν εξηγείται από μια πολιτική κινήτρων που ενδεχομένως ακολουθεί η ΕΠΑ Αττικής για τη διείσδυση του καυσίμου.

Επισήμως η ΕΠΑ Θεσσαλίας δηλώνει ότι οι τιμές θα πέσουν τον ερχόμενο μήνα, άποψη όμως η οποία μόνο ως αστείο ακούγεται, αφού θα έχουν πέσει σημαντικά οι καταναλώσεις. Ομως ακόμη και ο πρόεδρος της ΕΠΑ Θεσσαλίας Αναστ. Παππής παραδέχεται ότι ο κόσμος έχει δίκιο να διαμαρτύρεται και παραπέμπει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης, τους μόνους φορείς που μπορούν να παρέμβουν στην τιμή. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η διείσδυση του φυσικού αερίου έγινε στη βάση ότι το καύσιμο αυτό θα είναι φθηνότερο (έως και 20%) από το πετρέλαιο.

Σήμερα όμως εμφανίζονται καταναλωτές -όσοι τουλάχιστον διατήρησαν το μικτό σύστημα θέρμανσης- να γυρίζουν στο υγρό, εγκαταλείποντας το αέριο καύσιμο. Από πλευράς πολιτικών παραγόντων, ο νομάρχης Μαγνησίας καταφεύγει στον εισαγγελέα (σ.σ. ήδη υπάρχει σε εξέλιξη προκαταρκτική για τις τιμές του φυσικού αερίου), ο ομόλογός του της Λάρισας Λουκάς Κατσαρός μιλά για «πειρατεία» της ΕΠΑ Θεσσαλίας και ζητεί την παρέμβαση της ΡΑΕ, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων ο οποίος μετέχει στο Δ.Σ. της ΕΠΑ ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ δηλώνει ότι είχε θέσει το θέμα στον πρώην υπ. Ανάπτυξης. Ο Χρ. Φώλιας είχε ενημερωθεί επανειλημμένα για την «ψαλίδα» των τιμών, αλλά ουδέν έπραξε.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «ληστρική επιδρομή», ενώ ΚΚΕ και ΛΑΟΣ έχουν φέρει το θέμα στη Βουλή.

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας ανήκει κατά 51% στη ΔΕΠΑ και κατά 49% στην «Italgas», η οποία έχει και το «μάνατζμεντ». Στο 7μελές Δ.Σ. μετέχουν τρεις Ιταλοί και τέσσερις Ελληνες.

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 25/02/2009)