Πατάει γκάζι το φυσικό αέριο, αφού η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει φρενάρει τις αιτήσεις των νοικοκυριών για σύνδεση με το δίκτυο, αντίθετα τις έχει αυξήσει κατακόρυφα. Τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής δείχνουν ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 2.800 νέα συμβόλαια, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι κατά 25%.
Πατάει γκάζι το φυσικό αέριο, αφού η οικονομική κρίση όχι μόνο  δεν έχει φρενάρει τις αιτήσεις των νοικοκυριών για σύνδεση  με το δίκτυο, αντίθετα τις έχει αυξήσει κατακόρυφα. Τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής δείχνουν ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 2.800 νέα συμβόλαια, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι κατά 25%.

Άλλωστε, το σταθερά χαμηλότερο κόστος του φυσικού αερίου κατά 20%, έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, είχε ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια που συνήψαν το 2008 με την ΕΠΑ Αττικής οι οικιακοί καταναλωτές να αυξηθούν κατά 28% έναντι των αντίστοιχων του 2007. Συνολικά πέρυσι τα συμβόλαια της ΕΠΑ Αττικής ανήλθαν σε 13.000.

Παρ΄ ότι στο σύνολο των καταναλωτών του Νομού Αττικής ο αριθμός παραμένει μικρός, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009 τα νοικοκυριά και οι μικροί έμποροι που εκτιμάται ότι θα έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής πιθανόν να προσεγγίζουν τους 200.000, σε περισσότερους από 40 δήμους του Λεκανοπεδίου.

Εκείνο ωστόσο που παρουσιάζει κάμψη είναι η κατανάλωση φυσικού αερίου. Η κακή ψυχολογία λόγω της κρίσης έχει ως συνέπεια αρκετοί καταναλωτές να περιορίζουν τις δαπάνες για ενέργεια σε σχέση με πέρυσι. Πολλά νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο ανάβουν λιγότερο απ΄ ό,τι πέρυσι τα καλοριφέρ τους, γεγονός που φυσικά ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ μείωση της κατανάλωσης καταγράφεται και όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.

Νέες συνδέσεις

Αντίθετα με την κατανάλωση φυσικού αερίου που μειώνεται λόγω της κρίσης, οι νέες συνδέσεις με το δίκτυο αυξάνονται. Ενδεικτικό είναι ότι η ζήτηση για νέες συνδέσεις, δηλαδή τα τηλεφωνήματα ή οι αιτήσεις σύνδεσης που δέχθηκε το 2008 η ΕΠΑ Αττικής, παρουσίασαν αύξηση κατά 65% έναντι του 2007. Ειδικότερα, πέρυσι, ενδιαφέρον να συνδεθούν με την ΕΠΑ Αττικής εκδήλωσαν περίπου 18.650

καταναλωτές έναντι 11.400 το 2007, πολλοί εκ των οποίων υπέγραψαν συμβόλαια. Το δίκτυο της ΕΠΑ στην Αττική έχει φτάσει πλέον τα 2.700 χιλιόμετρα, έναντι περίπου 2.000 χιλιομέτρων στο τέλος του 2006, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 προγραμματίζεται η κατασκευή επιπλέον 500 χιλιομέτρων. Όσο για τις εκκρεμείς συνδέσεις, δηλαδή τους καταναλωτές που έχουν υπογράψει με την ΕΠΑ συμβόλαιο αλλά ακόμη δεν έχουν συνδεθεί, πηγές από την εταιρεία ανέφεραν ότι ο αριθμός τους έχει περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, αφού οι πολύμηνες καθυστερήσεις του 2005 και του 2006 έχουν ξεπεραστεί και η κατασκευή των δικτύων τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Χαμηλότερο κόστος

Αν αφαιρέσει κανείς ποσοστό 20% από την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κάνει τις αναγκαίες μετατροπές (δηλαδή μετατραπεί σε ισοδύναμο αερίου) προκύπτει ότι το φυσικό αέριο σήμερα κοστίζει 0,041 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν μία οικογένεια που διαμένει σε σπίτι 100 τ.μ. πληρώνει για πετρέλαιο θέρμανσης π.χ. 200 ευρώ τον μήνα, αν είχε εγκατάσταση φυσικού αερίου θα πλήρωνε για την ίδια ποσότητα καυσίμου ποσό 20% χαμηλότερα. Όσο για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης, σήμερα δεν υπερβαίνει για μία μέση πολυκατοικία 10-12 διαμερισμάτων τα 3.000-3.500 ευρώ- χωρίς τον ΦΠΑ.

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 27/02/2009)