Με 70% θα επιδοτηθούν παρεμβάσεις σε επίπεδο Δήμων, οι οποίες θα βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων αλλά και των οχημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα αφορά 228 δήμους της χώρας, δηλαδή εκείνους που έχουν πληθυσμό πάνω από 10 χιλιάδες κατοίκους.
Στην παρουσίαση του προγράμματος «Εξοικονομώ» προχώρησαν το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας κ. Κωστής Μουσουρούλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων των δήμων, που σημαίνει κουφώματα, παράθυρα, υαλοπίνακες, αναβάθμιση εγκαταστάσεων κλιματισμού. Είναι ένα πρόγραμμα αυτός ο άξονας μικρογραφία του προγράμματος που αργότερα θα παρουσιαστεί για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει δράσεις σε κοινόχρηστους χώρους αστικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό, με αλλαγή λαμπτήρων, με εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτό τον τομέα κλπ.
Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις στις δημοτικές συγκοινωνίες και μεταφορές. Δηλαδή επεμβάσεις σε οχήματα των δημοτικών στόλων, ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον, κυκλοφοριακές μελέτες δήμων, ήπιες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις κλπ.
Ο επόμενος άξονας περιλαμβάνει δράσεις στις λοιπές αστικές δημοτικές υποδομές που σημαίνει δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, στους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, σε αντλιοστάσια κλπ.
Και ο τελευταίος άξονας αφορά δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη σε σχέση με την ενεργειακή όπως λέμε συμπεριφορά.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι .με το πρόγραμμα αναμένεται περιορισμός των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, ο οποίος μπορεί να φτάσει έως και τους 6.700 τόνους ετησίως..
Παρουσιάζοντας κάποιες από τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ο κ. Μουσουρούλης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι από τους πέντε άξονες του προγράμματος που είναι οι παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, οι παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, οι δημοτικές μεταφορές, οι λοιπές τεχνικές υποδομές (αντλιοστάσια, βιολογικοί), ενημέρωση – δημοσιότητα και τεχνική υποστήριξη, για τους ΟΤΑ που έχουν πληθυσμό από 10 έως 45.000 κατοίκους υποχρεωτικοί είναι τρεις, ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος.
Για τους υπόλοιπους ΟΤΑ από 45.000 έως 90.000 κατοίκους υποχρεωτικοί είναι οι τέσσερις άξονες με μέγιστο προϋπολογισμό περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Για τους ΟΤΑ από 300.000 κατοίκους και πάνω ο μέγιστος προϋπολογισμός είναι 6 εκατομμύρια € και οι υποχρεωτικοί άξονες είναι επίσης τέσσερις.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στους έξι άξονες για τους ΟΤΑ μέχρι 45.000 κατοίκους υπάρχει η υποχρεωτικότητα να καλύψουν συγκεκριμένο ποσοστό του προϋπολογισμού.
Δηλαδή ένας ΟΤΑ έως 45.000 κατοίκους οφείλει να υποβάλει στο σχέδιο υλοποίησης έργα που να καλύπτουν έως και το 65%, από 55% έως 65% του άξονα που αφορά στα κτίρια, από 15% έως 30% του άξονα που αφορά στους κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους κλπ.
Η παραλαβή των σχεδίων από τους Δήμους θα ξεκινήσει από τις15 Μαρτίου, με στόχο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να έχει συντελεστεί εντός του θέρους, ώστε από το Σεπτέμβριο να τρέξει το Πρόγραμμα.
Ο κ. Κακλαμάνης από την πλευρά του ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ξεκίνησε με αφορμή τις διαμαρτυρίες των δήμων για τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι οι δήμοι πληρώνουν οικιακό τιμολόγιο, όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος ζήτησε στη δεύτερη φάση του προγράμματος να μπορούν να ενταχθούν και δήμοι με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.