Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και οι ΑΠΕ αποτελούν αντικείμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ρωσίας. Η συμφωνία, την οποία είχε ανακοινώσει ήδη από χθες ο Ισπανός Θαπατέρο ολοκληρώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ισπανία και συνοδεύεται από πολλές άλλες συμφωνίες μεταξύ ισπανικών και ρωσικών εταιρειών στον ίδιο τομέα.

Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και οι ΑΠΕ αποτελούν αντικείμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ρωσίας.

Η συμφωνία, την οποία είχε ανακοινώσει ήδη από χθες ο Ισπανός Θαπατέρο ολοκληρώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ισπανία και συνοδεύεται από πολλές άλλες συμφωνίες μεταξύ ισπανικών και ρωσικών εταιρειών στον ίδιο τομέα.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε ένα πρωτόκολλο για συνεργασία με την ισπανική Gas Natural, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι κανένας δεν έκλεισε τις πόρτες για συνομιλίες μεταξύ του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil και της ισπανικής Repsol.

Τα υπερβολικά χρέη της ισπανικής κατασκευαστικής Saycr την έχουν οδηγήσει στο να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του 20% του μεριδίου της στην Repsol στην Lukoil. Ωστόσο, ως τώρα υπήρχαν αντιρρήσεις της ισπανικής κυβέρνησης ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας .

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις αυτές, την Κυριακή σε δηλώσεις του στην ρωσική πόλη Γκόρκυ, ο Ρώσος πρόεδρος τις απέδωσε σε "στερεότυπα", τα οποία "αντιβαίνουν στην ιδέα μίας Ενωμένης Ευρώπης". Πρόσθεσε ότι με την λογική αυτή διαχωρίζουμε τις επενδύσεις σε καλές και κακές και, ομοίως, τους επενδυτές σε καλούς και κακούς, υψώνοντας έτσι ένα νέο τείχος του Βερολίνου, αλλά αυτή την φορά στην οικονομία.

Εκπρόσωποι της Lukoil αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις Μεντβέντεφ, ενώ στελέχη της Repsol παρέπεμπαν σε πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Antonio Brufau ότι η πιθανότητα εξαγοράς μεριδίου της Repsol από την Lukoil αποτελεί παρελθόν.