Μείζονος Σημασίας Απόφαση για την Αναζήτηση Στρατηγικού Επενδυτή στην ΔΕΠΑ

Μείζονος Σημασίας Απόφαση για την Αναζήτηση Στρατηγικού Επενδυτή στην  ΔΕΠΑ
Του Σωτήρη Χιωτάκη/Energia.gr
Σαβ, 7 Μαρτίου 2009 - 12:37
Σε μία κίνηση–έκπληξη για τα δεδομένα της κρίσεως προχώρησε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα διερευνήσει την προοπτική εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Οι πρώτες πληροφορίες περί των πιθανών ενδιαφερομένων. Η ΔΕΠΑ αυτήν την περίοδο, πέραν των ιδιαίτερα ανθηρών οικονομικών της τα οποία, πάντως, θα σημειώσουν φέτος κάμψη, βρίσκεται στο επίκεντρο καταλυτικών γεωπολιτικών εξελίξεων που σχετίζονται με την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο προερχόμενο από νέες πηγές της Ανατολής.
Σε μία κίνηση – έκπληξη για τα δεδομένα της κρίσεως προχώρησε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα διερευνήσει την προοπτική εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Οι πρώτες πληροφορίες περί των πιθανών ενδιαφερομένων.

Η ΔΕΠΑ αυτήν την περίοδο, πέραν των ιδιαίτερα ανθηρών οικονομικών της τα οποία, πάντως, θα σημειώσουν φέτος κάμψη, βρίσκεται στο επίκεντρο καταλυτικών γεωπολιτικών εξελίξεων που σχετίζονται με την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο προερχόμενο από νέες πηγές της Ανατολής.

Με φόντο, λοιπόν, την κερδοφορία της, η οποία προσέγγισε τα 170 εκατ. ευρώ το 2008, τον μονοπωλιακό χαρακτήρα που εξακολουθεί να έχει η αγορά φυσικού αερίου στην χώρα μας, τον μέσω του ΔΕΣΦΑ έλεγχο των αποθηκών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και του εθνικού συστήματος μεταφοράς, την δρομολόγηση της κατασκευής και δεύτερου αποθηκευτικού χώρου στην Καβάλα και την συμμετοχή σε μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας projects όπως οι αγωγοί ITGI και South Stream, το ενδιαφέρον για την απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής στην ΔΕΠΑ θεωρητικά είναι δεδομένο.

Βεβαίως πρόκειται για μία διαδικασία η οποία θα διαρκέσει χρονικά και για την έκβαση της οποίας θα μετρήσει σαφώς και η αποτίμηση της ΔΕΠΑ, την οποία παράγοντες της ενεργειακής αγοράς τοποθετούν πάνω από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητηθούν στους ακόλουθους επιχειρηματικούς ομίλους:

-    Τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα οποία κυρίαρχη είναι η παρουσία του ομίλου Λάτση. Τα Ελλ.Πε. ήδη μετέχουν με 35% στην ΔΕΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει την άποψη ότι η εταιρεία θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στην ΔΕΠΑ, αλλά σε πρώτη φάση, πάντως, στον Ασπρόπυργο δίνουν στίγμα με το «ουδέν σχόλιον».
-    Η ιταλική Edison. Η αρχαιότερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ευρώπης συνεργάζεται ήδη με τα Ελληνικά Πετρέλαια στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας αλλά και με την ίδια την ΔΕΠΑ στο project του ITGI, όπου μέσω της εταιρείας Ποσειδών κατέχουν εξ ημισείας τον υποβρύχιο ελληνοϊταλικό αγωγό που θα δημιουργηθεί.
-    Ο γαλλικός κολοσσός Gaz de France. Με την ΔΕΠΑ οι Γάλλοι έχουν ήδη συνάψει μία σημαντική στρατηγική συνεργασία στους τομείς καταρχήν της προμήθειας LNG αλλά και με προοπτική επέκτασής της σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος, από την έρευνα κοιτασμάτων έως την εμπορία.
-    Η γερμανική κυρίαρχη στον χώρο της διανομής στην Ευρώπη Ε.ΟΝ. Μεταξύ των δύο εταιρειών υπάρχει εδώ και κάποιον καιρό ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι γερμανοί ενδιαφέρονται και για πρόσβαση στον ελληνοϊταλικό αγωγό για στρατηγικούς – καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες είναι ελάχιστες για το μέγεθος μιας Ε.ΟΝ – λόγους.
-    Η Gazprom. Έστω και αν Βρυξέλες και Ουάσινγκτον θα είχαν σοβαρές επιφυλάξεις για την απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής της ρωσικής εταιρείας στην ΔΕΠΑ, η Gazprom είναι αυτή που και συζητεί με τον ΔΕΣΦΑ για την δημιουργία της κοινής εταιρείας που θα ελέγχει τον South Stream στο ελληνικό έδαφος, και που κρατά ανά χείρας τα κλειδιά για την εξασφάλιση ποσοτήτων αερίου στην ΔΕΠΑ και μετά το 2016, όταν και λήγει η διακρατική σύμβαση προμήθειας.
-    Η ΔΕΗ. Δεν θα έχουμε, βεβαίως, να κάνουμε με αποκρατικοποίηση στην περίπτωση που η ελεγχόμενη κατά 51% από το Δημόσιο εταιρεία αποκτήσει συμμετοχή στη ΔΕΠΑ. Πλην όμως από χθες το βράδυ από την Χαλκοκονδύλη επιβεβαιωνόταν το σταθερό ενδιαφέρον για την απόκτηση σημαντικού ρόλου στην αγορά φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρισμού, από την στιγμή που έχουμε να κάνουμε και με τον καταναλωτή του 60% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η χώρα μας.  

Θυμίζουμε εδώ ότι στις αρχές της δεκαετίας είχε δρομολογηθεί η απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής στην ΔΕΠΑ από την ισπανική Gaz Natural, σε έναν σχεδιασμό που δεν τελεσφόρησε.

Τώρα, σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε χτες, αποφασίστηκε η διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ.

Οι Σύμβουλοι του Δημοσίου θα ορισθούν με νεότερες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και, όπως καθίσταται προφανές, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για τις όποιες εξελίξεις.