Σε επιφυλακή είναι η ΔΕΠΑ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς επαπειλείται νέα κρίση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη διαμάχη ανάμεσα στον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της χώρας με αντικείμενο την τράνζιτ διέλευση του αερίου προς την Ευρώπη.
Σε επιφυλακή είναι η ΔΕΠΑ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς επαπειλείται νέα κρίση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη διαμάχη ανάμεσα στον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της χώρας με αντικείμενο την τράνζιτ διέλευση του αερίου προς την Ευρώπη.

Οι αποθηκευτικοί χώροι υγροποιημένου αερίου ( LNG) στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας είναι «γεμάτοι» στο φουλ με το ισοδύναμο 140 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, το οποίο η ΔΕΠΑ δεν χρησιμοποιεί εν αναμονή των εξελίξεων, που ίσως να είναι ραγδαίες από εδώ και πέρα, εφόσον σήμερα λήγει η προθεσμία για να πληρώσει η κρατική εταιρία αερίου της Ουκρανίας Naftogaz στη Gazprom το αντίτιμο για τις παραδόσεις αερίου του περασμένου μήνα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Μάκης Παπαγεωργίου είναι σε επαφές με διεθνείς ομίλους όπως η British Gas, η Gaz de France, η γερμανική Ε.ΟΝ και η ιταλική ΕΝΙ για έκτακτα φορτία LNG, που θα τροφοδοτήσουν τη Ρεβυθούσα αν χρειαστεί, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην παροχή αερίου, όπως και τον Ιανουάριο, όταν διακόπηκαν για περίπου τρεις εβδομάδες οι παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών τράνζιτ από την Ουκρανία.

Την Τετάρτη, μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας SBU, εισέβαλαν στα γραφεία της Νaftogaz για να βρούν τα πρωτότυπα έγγραφα της συμφωνίας που υπέγραψε η ουκρανική εταιρεία με τη Gazprom, τον Ιανουάριο. «Χωρίς τα έγγραφα της συμφωνίας η Νaftogaz δεν μπορεί να εκτελωνίσει τις ποσότητες φυσικού αερίου, ούτε να προχωρήσει με τη διέλευσή τους προς Ευρώπη, όπως έχει δεσμευτεί» δήλωσε εκπρόσωπος του ενεργειακού ομίλου.

Kρίση σε Ουκρανία

Ας σημειωθεί ότι ο Βίκτορ Γιούσενκο είχε κατηγορήσει την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο για «εθνική προδοσία», μετά τον συμβιβασμό, στον οποίο κατέληξε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου.

Παρότι η SBU προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της εφόδου στα γραφεία της Naftogaz, διεθνείς παρατηρητές δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για επανάληψη των γεγονότων του Ιανουαρίου, καθώς πέραν των άλλων η Ουκρανία βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και παράλληλα βυθίζεται σε έντονη πολιτική κρίση.

Η Βουλγαρία, που τον Ιανουάριο κυριολεκτικά «πάγωσε» από την έλλειψη αερίου, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι έχει έτοιμο σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα κρίση.

Η ΔΕΠΑ εκτιμά ότι με τις ποσότητες υγροποιημένου αερίου που μπορεί να εξασφαλίσει και δεδομένης της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών -που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης αερίου για θέρμανση- μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, οι οποίες κυμαίνονται την περίοδο αυτή από 7,5 ως 10-11 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως.

Το ερώτημα είναι όμως αφενός τι θα συμβεί αν η κρίση παραταθεί ή επαναληφθεί από τον Απρίλιο και μετά, όταν η κατανάλωση αερίου ανεβαίνει ραγδαία εξ αιτίας των αυξημένων αναγκών ηλεκτροπαραγωγής και αφετέρου το οικονομικό κόστος για τη ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι το LNG είναι κατά κανόνα ακριβότερο από το ρωσικό αέριο.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 07-08/03/2009)