Β. Πούτιν: Η Ρωσία θα Καλύπτει Επαρκώς τις Ενεργειακές Ανάγκες της Ευρώπης τα Επόμενα 100 χρόνια

Β. Πούτιν: Η Ρωσία θα Καλύπτει Επαρκώς τις Ενεργειακές Ανάγκες της Ευρώπης τα Επόμενα 100 χρόνια
Energia.gr
Τετ, 11 Μαρτίου 2009 - 19:02
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και ο Ούγγρος Ομόλογός του Φέρεντς Γκιουρτσάνι συναντήθηκαν εχθές προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού South Stream στο ουγγρικό έδαφος. Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει αρκετό αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη για έναν αιώνα ακόμη.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και ο Ούγγρος Ομόλογός του Φέρεντς Γκιουρτσάνι συναντήθηκαν εχθές προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού South Stream στο ουγγρικό έδαφος.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει αρκετό αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη για έναν αιώνα ακόμη.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας που ανέκυψε στην Ευρώπη με αφορμή τη διένεξη για το φυσικό αέριο μεταξύ Κιέβου και Μόσχας το περασμένο Ιανουάριο, ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη δεν έχει πρόβλημα όσον αφορά τις πηγές ενέργειας. Υπάρχουν προβλήματα με τις χώρες διαμετακόμισης των ενεργειακών πόρων. "Ο Nabucco δεν μειώνει τον αριθμό των χωρών διαμετακόμισης. Τον αυξάνει. Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία", σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Και αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, διότι ο Nabucco δεν μπορεί να τροφοδοτείται χωρίς το Ιράν», πρόσθεσε.

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά την έμμεση απειλή, την οποία εξέφρασε το περασμένο φθινόπωρο, λέγοντας ότι «αν δεν καταφέρουμε να κατασκευάσουμε τον South Stream, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω, θα υγροποιήσουμε το φυσικό αέριό μας και θα σας το πουλήσουμε σε υψηλότερη τιμή».

Η πρώτη από τις δύο συμφωνίες υπεγράφη χθες μεταξύ της Gazprom και της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης και αφορά την κατασκευή του τμήματος του South Stream επί ουγγρικού εδάφους.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία κοινοπραξίας 50-50 από την Gazprom και την Ουγγαρία για τη διαχείριση του προγράμματος.

Η σχετική μελέτη βιωσιμότητας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2009 ενώ η ολοκλήρωση της αντίστοιχης μελέτης για το σύνολο του South Stream τοποθετείται εντός του Ιουλίου 2010.

Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είπε ότι ο South Stream θα είναι έτοιμος πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Η δεύτερη συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Gazprom και της ουγγρικής MOL για την κατασκευή υπόγειας αποθηκευτικής εγκατάστασης στην Ουγγαρία, χωρητικότητας 1,3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (ποσότητα μεγαλύτερη από το ένα δέκατο της ετήσιας κατανάλωσης στην Ουγγαρία), το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οποίας προβλέπει συμμετοχή 50-50 του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού και της ουγγρικής εταιρίας.

Σε ανακοίνωσή της, η MOL διευκρίνισε ότι η κατασκευή της αποθηκευτικής εγκατάστασης θα ξεκινήσει μετά το 2010 και τοποθέτησε την έναρξη λειτουργίας της το 2012 με 2013.

Η κατασκευή της εν λόγω αποθηκευτικής εγκατάστασης θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αυξήσει την αποθηκευτική δυναμικότητά της σε σημείο να καλύπτει το 50% της εγχώριας ετήσιας ζήτησης, είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρτσάνι.

Το σύνολο των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ουγγαρία διέρχεται από την Ουκρανία, είπε ο Γκιουρτσάνι, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθευτών ενεργειακών πόρων.

Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα κατασκευής του South Stream δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανταγωνιστικό του Nabucco, ο οποίος, επίσης, προβλέπεται να διέλθει από την Ουγγαρία.

«Η Ουγγαρία δεν ενδιαφέρεται για την ύπαρξη ενός μόνον αγωγού φυσικού αερίου ή ενός μόνον αγωγού πετρελαίου, ενδιαφέρεται να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους αγωγούς» είπε ο Γκιουρτσάνι.