Το σύνολο των εκπτώσεων που παρέχει ετησίως η ΔΕΠΑ στις Εταιρείες Παροχής Αερίου θα μεταφερθεί στο τρέχον δίμηνο. Ανακοινώσεις σήμερα από το ΥΠΑΝ, το οποίο ανέθεσε στην ΡΑΕ να προχωρήσει και σε κοστολογική διερεύνηση της εγχώριας αγοράς. Έβγαλε ειδήσεις η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον γενικό γραμματέα Κωστή Μουσουρούλη και τις διοικήσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).
Το σύνολο των εκπτώσεων που παρέχει ετησίως η ΔΕΠΑ στις Εταιρείες Παροχής Αερίου θα μεταφερθεί στο τρέχον δίμηνο. Ανακοινώσεις σήμερα από το ΥΠΑΝ, το οποίο ανέθεσε στην ΡΑΕ να προχωρήσει και σε κοστολογική διερεύνηση της εγχώριας αγοράς.

Έβγαλε ειδήσεις η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον γενικό γραμματέα Κωστή Μουσουρούλη και τις διοικήσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).

Η σύσκεψη, για την οποία σήμερα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, αφορούσε την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται από τις τρεις ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Διότι μπορεί στην ΕΠΑ Αττικής, όπου το μάνατζμεντ ασκείται από τις Duke Energy και Shell Gas, οι τιμές του φυσικού αερίου να κρατούνται προς τους καταναλωτές σταθερά 20% κάτω ως προς τις συγκρίσιμες του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά στις άλλες δύο εταιρείες, όπου η διοίκηση ασκείται από την ιταλική ΕΝΙ, τα τιμολόγια καλύπτουν κόστη συν ένα ποσοστό κέρδους.

Αυτό το τελευταίο δεδομένο, σε συνδυασμό προς την διεθνώς ισχύουσα τρίμηνη υστέρηση της προσαρμογής των εγχώριων αγορών στην πορεία των διεθνών τιμών φυσικού αερίου – σε αντίθεση με την άμεση προσαρμογή των τιμών του «μαύρου χρυσού» - δημιούργησε επί ένα τρίμηνο στην Βόρεια Ελλάδα το φαινόμενο της πώλησης του φυσικού αερίου σε σχέση προς το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ήδη, βεβαίως, από τον Φεβρουάριο η τιμή χρέωσης του αερίου στους καταναλωτές της Βόρειας Ελλάδας έχει υποχωρήσει κατά 14% σε σχέση με τον Γενάρη, καθώς προσαρμόζεται στην σταδιακή υποχώρηση των διεθνών τιμών του περασμένου φθινοπώρου.

Αλλά στο υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο και σήμερα θα ανακοινωθεί ότι οι εκπτώσεις που προβλέπεται, βάσει των διμερών συμβάσεων, ότι μπορεί να παρέχει η ΔΕΠΑ προς τις ΕΠΑ σε ετήσια βάση, θα μεταφερθούν στο σύνολό τους στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Έτσι, για τον μήνα που διανύουμε αλλά και για τον επόμενο η τιμή του φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, η οποία ήδη ήταν χαμηλότερη κατά 16% σε σχέση με τον Ιανουάριο, θα διαμορφωθεί περίπου κατά 20% χαμηλότερα σε σχέση με τον πρώτο μήνα του έτους.

Για δε τον Μάιο, από μόνη της η πορεία των τιμών στην αγορά εκτιμάται ότι θα φέρει μειώσεις που θα προσεγγίσουν το 35% σε σχέση με τον Γενάρη.

Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να το «ψάξει» και πιο …δομικά το πράγμα και ενεργοποιεί και πάλι την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – της είχε ζητηθεί γνώμη και για τις υψηλές τιμές της Βόρειας Ελλάδας κατά το προηγούμενο τρίμηνο – η οποία θα προχωρήσει σε κοστολογική διερεύνηση της εγχώριας αγοράς, προκειμένου να σχηματιστεί εικόνα για το εύλογο των χρεώσεων από την ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ, με βάση και τις εξελίξεις στις διεθνείς τιμές. 

Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του energia.gr

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης στη σύσκεψη για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα στο Υπουργείο υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μουσουρούλη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Μ. Παπαγεωργίου ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θωμαδάκης καθώς και ανώτερα στελέχη των 3 Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το ζήτημα που είχε ανακύψει με την αυξημένη τιμή πώλησης φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, ζήτημα που οφείλεται στις συμβάσεις σχετικά με την τιμολόγηση του φυσικού αερίου που είχαν υπογραφεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεσμεύουν μακροχρόνια το ελληνικό δημόσιο και τους ιδιώτες επενδυτές. Ως γνωστόν, υπάρχουν διαφορές στο σύστημα τιμολόγησης μεταξύ Αθήνας, αφενός, και Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, αφετέρου. 

Με βάση τα αποτελέσματα της σύσκεψης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του energia.gr, η ΔΕΠΑ, προωθεί ειδική ρύθμιση με την οποία επιτυγχάνεται ταχύτερη μείωση των τιμών πώλησης φυσικού αερίου στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Η μείωση αυτή θα είναι επιπλέον της μείωσης που ήδη αρχίζει να καταγράφεται στα τιμολόγια λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο προβλέπεται συνολική μείωση της τάξης του 20%, σε σχέση με τον Ιανουάριο 2009.

Συμφωνήθηκε επίσης η έναρξη διαλόγου, υπό το συντονισμό της ΡΑΕ, για την διερεύνηση των δυνατοτήτων για την επικαιροποίηση του ισχύοντος πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των 3 υφιστάμενων ΕΠΑ, για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Πάγια πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η περαιτέρω ενίσχυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, πολιτική η οποία αποδεικνύεται από τις επενδύσεις και το συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, ο οποίος έχει ως στόχο οι χρήστες φυσικού αερίου στη χώρα μας το 2010 να φτάσουν το 1 εκατομμύριο.