Πούτιν: Δεν θα Απαιτήσουμε από την Ουκρανία την Καταβολή Προστίμων για το Φυσικό Αέριο

Πούτιν: Δεν θα Απαιτήσουμε από την Ουκρανία την Καταβολή Προστίμων για το Φυσικό Αέριο
energia.gr
Σαβ, 14 Μαρτίου 2009 - 09:56
Σε μία απροσδόκητα φιλική προς το Κίεβο κίνηση, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε εχθές ότι η χώρα του δεν θα είναι αυστηρή στην εφαρμογή των όρων της διμερούς συμφωνίας με την Ουκρανία. Ο Πούτιν τόνισε ότι η Gazprom δεν πρόκειται να επιβάλει πρόστιμα στην Ουκρανία για την μη αγορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προβλέπει η συμφωνία που συνήψαν τον Ιανουάριο οι δύο χώρες, μετά τη λήξη της κρίσης η οποία είχε οδηγήσει σε διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σε μία απροσδόκητα φιλική προς το Κίεβο κίνηση, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε εχθές ότι η χώρα του δεν θα είναι αυστηρή στην εφαρμογή των όρων της διμερούς συμφωνίας με την Ουκρανία.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Gazprom δεν πρόκειται να επιβάλει πρόστιμα στην Ουκρανία για την μη αγορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προβλέπει η συμφωνία που συνήψαν τον Ιανουάριο οι δύο χώρες, μετά τη λήξη της κρίσης η οποία είχε οδηγήσει σε διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Η Ουκρανία δεν λαμβάνει τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες και συνεπώς πρέπει να πληρώσει πρόστιμα. Θα χαρίσουμε τα πρόστιμα αυτά γιατί αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα: δεν έχουν να πληρώσουν» υπογράμμισε.

Η συγκεκριμένη «κίνηση καλής θέλησης» αναμένεται να διασκεδάσει τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της Ουκρανίας.

Το ενδεχόμενο αυτό απασχολεί και την Μόσχα και ακριβώς η αποφυγή του πιθανολογείται ότι την ώθησε στην κίνηση αυτή. Μολονότι η εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες έχει κορυφωθεί μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004, η οποία έστρεψε ανοικτά την Ουκρανία προς την Δύση, η Ρωσία φοβάται τις επιπτώσεις που θα έχει ακόμη και για την ίδια μία πιθανή κατάρρευση της Ουκρανίας.

Άλλωστε, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο Πούτιν, η Ουκρανία «είναι σε προ-πτωχευτική κατάσταση και καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι δεν μπορείς να εξουθενώσεις τους εταίρους σου».

Ευμενής ήταν η υποδοχή της δήλωσης εκ μέρους της ουκρανικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz, η οποία την χαρακτήρισε πραγματιστική.

Πολιτικοί κύκλοι της Ουκρανίας ερμήνευσαν τις δηλώσεις Πούτιν ως μία χάρη προς την πρωθυπουργό της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία έχει προσπαθήσει σκληρά τον τελευταίο καιρό να εξομαλύνει τις σχέσεις του Κιέβου με την Μόσχα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους δεσμούς με την Δύση. Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία ενισχύει την υποψηφιότητα της Τιμοσένκο για τις φετινές προεδρικές εκλογές ενάντια στον φυλοδυτικό νυν πρόεδρο Γιουσένκο. Ταυτόχρονα, λαμβάνει αποστάσεις από τον ως τώρα ευνοούμενό της Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, ενάντια στον οποίο εστρέφετο η «Πορτοκαλί Επανάσταση» και οποίος κρίνεται, πλέον, αναποτελεσματικός.

Κύκλοι του Ουκρανού προέδρου εκφράζουν φόβους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ότι η Τιμοσένκο ίσως αναγκαστεί να προβεί σε σοβαρές παραχωρήσεις προς την Μόσχα, σε μία στιγμή κατά την οποία η χώρα έχει ανάγκη από οικονομική ενίσχυση, πέραν αυτής που εξασφάλισε με την πρόσφατη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εμφανής είναι και η απώλεια της επιρροής του Γιουσένκο στον τομέα της εμπορίας φυσικού αερίου. Μετά την συμφωνία του Ιανουαρίου, που υπέγραψαν οι Πούτιν και Τιμοσένκο, με στόχο των αποκλεισμό εταιρειών, όπως η Rosukrenergo, ιδιοκτησίας της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom και του Ουκρανού επιχειρηματία Dmitry Firtash, η χθεσινή κίνηση Πούτιν ίσως να αποσκοπεί στο να δώσει το μήνυμα ότι εκείνος και η Τιμοσένκο μπορούν να διαχειριστούν την διακίνηση του φυσικού αερίου χωρίς άλλους ως μεσάζοντες.