Η Γραφειοκρατία Τρέφεται με... Πράσινη Ενέργεια

Εξω προχωράμε, μέσα «σερνόμαστε». Στον κρίσιμο τομέα της «πράσινης ενέργειας» και της εξοικονόμησης πόρων η Ελλάδα έχει να επιδείξει ορισμένες θετικές διεθνείς παρεμβάσεις, μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων πρωτοβουλιών, την ώρα που στο εσωτερικό οι ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) σκοντάφτουν στη διαρκώς… ανανεωμένη γραφειοκρατία.
Του Γιάννη Ελαφρού
Δευ, 4 Μαΐου 2009 - 10:29
Εξω προχωράμε, μέσα «σερνόμαστε». Στον κρίσιμο τομέα της «πράσινης ενέργειας» και της εξοικονόμησης πόρων η Ελλάδα έχει να επιδείξει ορισμένες θετικές διεθνείς παρεμβάσεις, μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων πρωτοβουλιών, την ώρα που στο εσωτερικό οι ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) σκοντάφτουν στη διαρκώς… ανανεωμένη γραφειοκρατία. Στο σύγχρονο ενεργειακό Ελντοράντο το ΚΑΠΕ υλοποιεί αυτή τη στιγμή ένα διετές πρόγραμμα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση των ΑΠΕ σε εννιά χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, φέρνοντας την Ελλάδα μέσα σε νέες αγορές.

Ελληνική βοήθεια

«Φέρνουμε την ελληνική βοήθεια σε μια σειρά περιοχές και μάλιστα με παρεμβάσεις μόνιμες, που δεν αναλώνονται, αλλά επιζητούν και συνέχεια. Δίνουμε στην ελληνική βοήθεια τόσο την οικονομική και κοινωνική διάσταση που έχει, σε σύνδεση όμως με την περιβαλλοντική προστασία και ευαισθησία, καθώς και τη σύγχρονη τεχνολογία. Ταυτόχρονα διαμορφώνουμε και επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Παπαστεφανάκης, δρ μηχανολόγος μηχανικός και διευθυντής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΚΑΠΕ, τον οποίο συναντήσαμε αυτή τη βδομάδα στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια διεθνούς διημερίδας με αντικείμενο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου προγράμματος, με την ονομασία SYNENERGY, που υλοποιείται από τον Μάιο του 2008. Εκεί οι Ελληνες επιστήμονες είχαν κεντρικό ρόλο, ενώπιον αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας, εννιά χωρών της ευρύτερης περιοχής (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, ΠΓΔΜ και Σερβία) και της USAID.

Tο πρόγραμμα SYNENERGY αφορά δράσεις προώθησης των ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία συνδέει χώρες εκτός Ε.Ε. με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα ενέργειας. Το SYNENERGY προωθούν από κοινού (με συμμετοχή 50% - 50% στα οκτώ εκατ. ευρώ) η Ελληνική Βοήθεια (Hellenic Aid) και η αντίστοιχη αμερικανική YSAID. Από ελληνικής πλευράς την υλοποίηση ανέλαβε το ΚΑΠΕ.

Βασικοί άξονες

Το SYNENERGY έχει τέσσερις βασικούς άξονες: 1. Αξιολόγηση του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε χώρα, εκτίμηση του θεσμικού πλαισίου και εντοπισμό έργων με επενδυτικό ενδιαφέρον. 2. Προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και κατοικίες. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν από το ΚΑΠΕ επιδεικτικά έργα σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα με έμφαση στην ενσωμάτωση ηλιακών συστημάτων και την αναβάθμιση των μονώσεών τους. 3. Ενσωμάτωση ΑΠΕ και εξοικονόμησης στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό. 4. Τεχνική υποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας. Το ΚΑΠΕ θα προτείνει τη δημιουργία καινούργιων εθνικών ενεργειακών κέντρων έρευνας, παράλληλα με την αναβάθμιση των υπαρχόντων.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/05/2009)