Από το «πακέτο ανόρθωσης» (stimulus package), αλλά και τον πρώτο προϋπολογισμό του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, είναι εμφανής η μέριμνα για εξασφάλιση ενεργειακής ανεξαρτησίας για την αμερικανική οικονομία. Ο Jay Hakes έχει σίγουρα πολλά να πει πάνω σε αυτό το θέμα στο βιβλίο του “A Declaration of Energy Independence” («Μία Διακήρυξη Ενεργειακής Ανεξαρτησίας») από τις εκδόσεις John Wiley & Sons, Inc. (Hoboken, New Jersey, 2008), το οποίο έχει, μάλιστα, ως υπότιτλο «Πώς η Απαλλαγή από το Ξένο Πετρέλαιο μπορεί να βελτιώσει την Εθνική Ασφάλεια, την Οικονομία και το Περιβάλλον» των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Ενεργειακών Πληροφοριών στο αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας καθ’ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης Κλίντον (1993-2000) εκθέτει στις 256 σελίδες του βιβλίου του τα προβλήματα που προκάλεσε διαχρονικά στις ΗΠΑ η εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά, κυρίως, προτείνει τρόπους για την υπέρβασή της.
Με αφετηρία το πολιτικό ερώτημα πώς η υπερδύναμη θα χρειάζεται να στέλνει λιγότερα στρατεύματα στην Μέση Ανατολή, αλλά και πώς θα καταφέρει να εξαρτάται λιγότερο από τις πιέσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC, ο Hakes αναλύει την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ από το 1973 ως τις ημέρες του George W. Bush μέσα από έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και γλαφυρά διατυπωμένο συνδυασμό τεκμηριωμένων επιστημονικών δεδομένων και ιστορικής ανάλυσης.
Ξεκινώντας από την εποχή Νίξον, οι ΗΠΑ έχουν φτάσει σήμερα να εμφανίζουν μεγαλύτερη επιβάρυνση στο εμπορικό τους έλλειμμα λόγω της εισαγωγής πετρελαίου (ύψους 1 δις δολαρίων ημερησίως !) από ότι εξαιτίας των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων. Ο Hakes, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου του Προέδρου Κάρτερ στην Ατλάντα, θυμίζει ότι κατά την προεδρία του τελευταίου ξεκίνησαν οι πρώτες επιδοτήσεις ΑΠΕ και αιθανόλης. Αφού περιγράφει με νοσταλγία την περίοδο 1977-1982, που χάρη στην πολιτική Κάρτερ, η χώρα μείωσε στο μισό τις πετρελαϊκές εισαγωγές της, αναλύει πώς όλοι οι επόμενοι Πρόεδροι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες που είχαν τότε αρχίσει για ενεργειακή απεξάρτηση. Ακολουθεί η εξιστόρηση όλων των αιματηρών εμπλοκών των ΗΠΑ κυρίως στην Μέση Ανατολή για την εξασφάλιση χαμηλών και επαρκών ποσοτήτων «μαύρου χρυσού».
Εκτός από τις στρατηγικές επιπτώσεις στην διεθνή θέση και την πολιτική της Αμερικής, ο Hakes αναδεικνύει τις περιβαλλοντικές απειλές που συνεπάγεται η εκτεταμένη χρήση πετρελαίου. Εξετάζει διεξοδικά πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων της υπερδύναμης. Θεωρεί ότι ιδέες όπως οι ενεργειακοί φόροι, η ενίσχυση των βιοκαυσίμων, η παραγωγή ενεργειακά αποδοτικών αυτοκινήτων αλλά και η προώθηση μαζικής αποθήκευσης στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων θα βοηθήσουν την στρατηγική της απεξάρτησης. Κάνει, μάλιστα, μία τολμηρή πρόταση για την παραγωγή βιοντήζελ από την άλγη (φωτοσυνθετικός οργανισμός που χρειάζεται νερό, θρεπτικά συστατικά και φως για να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί). Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι αν υπάρξει παραγωγή άλγης σε επαρκείς ποσότητες, μπορεί να αλλάξει όλος ο κόσμος των μεταφορών, χωρίς πλέον οι ΗΠΑ να εξαρτώνται ενεργειακά από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, αλλά και να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
Τέλος, έχοντας πάντα υπ’ όψιν ότι η ενέργεια για τις ΗΠΑ είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, διατυπώνει συμβουλές και προτείνει λύσεις για το πώς η ενεργειακή πολιτική τους μπορεί να ξεφύγει από τις απαιτήσεις του βραχυπρόθεσμου πολιτικού κόστους.
Εκδ. John Wiley & Sons, Inc.
Συγγραφέας: Jay Hakes
Σελ: 256
ISBN: 978-0-470-26763-9
(Βιβλιοπαρουσίαση: Δημήτρης Φάρος)