Έκκληση στις κυβερνήσεις όλων των κρατών απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), μέσα από την νέα του έκδοση «Gadgets and Gigawatts» («Συσκευές και Γιγαβάττ»), ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των ηλεκτρονικών συσκευών. Κατά την παρουσίαση της έκδοσης χθες στο Παρίσι, ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού κ. Nobuo Tanaka, επισήμανε ότι οι βελτιώσεις που αναμένεται να επιτευχθούν στον τομέα αυτό θα ξεπεραστούν από την αυξανόμενη τεχνολογική ζήτηση τόσο στις χώρες του ΟΟΣΑ, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Έκκληση στις κυβερνήσεις όλων των κρατών απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), μέσα από την νέα του έκδοση «Gadgets and Gigawatts» («Συσκευές και Γιγαβάττ»), ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των ηλεκτρονικών συσκευών. Κατά την παρουσίαση της έκδοσης χθες στο Παρίσι, ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού κ. Nobuo Tanaka, επισήμανε ότι οι βελτιώσεις που αναμένεται να επιτευχθούν στον τομέα αυτό θα ξεπεραστούν από την αυξανόμενη τεχνολογική ζήτηση τόσο στις χώρες του ΟΟΣΑ, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στην μελέτη αναφέρεται ότι κατά τους επόμενους επτά μήνες ο αριθμός των ατόμων που θα κάνουν χρήση προσωπικού υπολογιστή αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο. Η κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρονικών συσκευών αντιστοιχεί σήμερα στο15% της συνολικής οικιακής κατανάλωσης, με την τάση να είναι ανοδική. Ήδη βρίσκονται σε χρήση 2 δισεκατομμύρια συσκευές τηλεόρασης, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε σπίτι με πρόσβαση στον ηλεκτρισμό αντιστοιχεί 1,3 συσκευές. Πάνω Από το ήμισυ του παγκοσμίου πληθυσμού έχει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, ενώ πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια εξωτερικές παροχές ηλεκτρισμού είναι συνδεδεμένες με πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών.

Χωρίς την εφαρμογή νέων πολιτικών, όπως τονίζεται στην έκθεση του ΙΕΑ, οι τεχνολογίες του τομέα της πληροφορικής και της επικοινωνίας, καθώς και η ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης, αναμένεται να καταναλώνουν ως το 2022 διπλάσια ενέργεια σε σχέση με σήμερα, ενώ αναμένεται να τριπλασιαστεί ως το 2030, φτάνοντας τις 1.700 τεραβαττώρες (TWh). Μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όπως τόνισε ο κ. Tanaka, αυτή η εξέλιξη θα κοστίσει πάνω από 200 δις δολάρια στα νοικοκυριά σε ολόκληρο τον κόσμο σε λογαριασμούς ρεύματος, ενώ ως το 2030 η αύξηση των σχετικών αναγκών θα απαιτήσει νέα παραγωγική δυναμικότητα της τάξεως των 280 GW.

Σύμφωνα με την έκθεση «Gadgets and Gigawatts», οι δυνατότητες εξοικονόμησης είναι σημαντικές, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην οικιακή χρήση των συσκευών αυτών μπορεί να μειωθεί παραπάνω από το μισό χάρη στις αποδοτικότερες από τις διαθέσιμες σήμερα τεχνολογίες και διαδικασίες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης της κατανάλωσης κατά 1% περίπου ετησίως ως το 2030, ενώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αυτό μεταφράζεται σε μείωση κατά πάνω από 130 δις δολάρια ως το 2030. Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποφευχθεί η επιπλέον παραγωγή 260 GW.

Ο κ. Tanaka παραδέχθηκε ότι πολλές φορητές συσκευές έχουν ήδη μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε σχέση με άλλες με σταθερή πηγή, ενώ τόνισε την σημασία που δίνουν οι κατασκευαστές στον χρόνο ζωής της μπαταρίας στις συσκευές αυτές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όπου απουσιάζει το εμπορικό κίνητρο, οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που οφείλουν να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες για ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ανάμεσα στους πολλούς τρόπους επίτευξης του στόχου αυτού, όπως τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, οι μεγαλύτερες δυνατότητες θα προέλθουν από την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μόνο όταν και όποτε πραγματικά χρειάζεται, πράγμα για το οποίο είναι απαραίτητες ισχυρές κρατικές πολιτικές.