Το βιβλίο πραγματεύεται το σημερινό μεταβατικό στάδιο του διεθνούς συστήματος και τη μετεξέλιξη των διεθνών σχέσεων από ένα ηγεμονικό διεθνές σύστημα με πρωτοκαθεδρία των Η.Π.Α. προς ένα νέο αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ο κόσμος τόσο σε γεωοικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταβάλλεται.
Το βιβλίο πραγματεύεται το σημερινό μεταβατικό στάδιο του διεθνούς συστήματος και τη μετεξέλιξη των διεθνών σχέσεων από ένα ηγεμονικό διεθνές σύστημα με πρωτοκαθεδρία των Η.Π.Α. προς ένα νέο αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ο κόσμος τόσο σε γεωοικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταβάλλεται.
 
Η ανθρωπότητα μεταβαίνει προς έναν πολυπολικό διεθνές σύστημα, δεδομένου ότι παρατηρείται μείωση της ισχύος των Η.Π.Α. και της απόστασης που τις χωρίζει από τους άλλους ανταγωνιστικούς πόλους, που επιθυμούν και αυτοί να συνδιαμορφώνουν την παγκόσμια πολιτική. Η θέση των Η.Π.Α. ως η μόνη οικονομική δύναμη στον κόσμο εξασθενίζει και προβάλλουν ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, οι οποίες ανταγωνίζονται τις Η.Π.Α. σε ορισμένους τομείς. Πόλοι ισχύος όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία αναμένεται να αυξήσουν τη σχετική επιρροή τους και να συνδιαμορφώνουν μέχρι ενός βαθμού μαζί με τις Η.Π.Α. τα δρώμενα στη διεθνή πολιτική.

Οι σημερινές δομές της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν μπορούν να διατηρηθούν πλέον καθόλου ούτε σε επίπεδο γεωοικονομίας. Αποδείχθηκε ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε αρχικά από την κρίση των subprimes στις Η.Π.Α. το 2007 και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Επιπρόσθετα οι σημερινές δομές της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά παγκόσμια ζητήματα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η παγκόσμια φτώχεια, η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων τόσο εντός αναπτυγμένων χωρών όσο και μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Επιπλέον δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως τα ζητήματα διασφάλισης της οικονομικής ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και ένταξης της παγκόσμιας οικονομίας σε ρυθμούς μεγέθυνσης συμβατούς με την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνοπτικά, λοιπόν, κεντρική αντίληψη του βιβλίου είναι ότι ο κόσμος οδεύει σε ένα πολυπολικό σύστημα. Η μετάβαση όμως σε αυτό το πολυπολικό σύστημα συνδυάζεται με ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Τα δύο αυτά στοιχεία συμπορεύονται και ο συνδυασμός τους δημιουργεί το νέο διεθνές περιβάλλον του 21ου αιώνα.

Απαραίτητο στοιχείο της μετάβασης στο νέο διεθνές σύστημα προκύπτει πως είναι ο συνδυασμός ενός πολυπολικού συστήματος σε γεωπολιτικό επίπεδο με ένα νέο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη «πράσινων» μορφών οικονομίας και «πράσινης» ενέργειας και θα αλλάζει και τους όρους της γεωοικονομίας.

Το βιβλίο επιχειρεί να δώσει μία προοπτική στα σύνθετα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα. Προτείνει μία ακολουθητέα πορεία για την απάντηση στις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται και σε αυτές που αναμένεται να δημιουργηθούν στο διεθνές σύστημα και προτείνει επιλογές για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση του μεγαλύτερου βαθμού ευημερίας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα της ανθρωπότητας, εντός των πλαισίων μιας οικονομικής πολιτικής που θα διαφυλάττει τους φυσικούς πόρους και το κλίμα της γης και για τις επόμενες γενεές. Το βιβλίο ευελπιστεί πως η αναγνώριση της συλλογικής ευθύνης των μεγάλων και των αναδυόμενων κρατών αποτελεί την προϋπόθεση για την επίλυση όλων των προαναφερθέντων παγκόσμιων ζητημάτων.

O Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Παρίσι. Είναι διδάκτορας (Docteur d’État) του Πανεπιστημίου του Παρισιού II και διδάκτορας (3ème Cycle) του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Διατέλεσε, διαδοχικά, ερευνητής στο Κέντρο Σύγχρονων Οικονομικών Τεχνικών στο Παρίσι, στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην Αθήνα. Από το 1978 μέχρι το 1989 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ως επιστημονικός συνεργάτης αρχικά και στη συνέχεια ως καθηγητής. Tο 1989, παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο, για να εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Tο 2004, εξελέγη ομόφωνα καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει Ευρωπαϊκή και Διεθνή Οικονομική Ολοκλήρωση, Διεθνή Οικονομία και Ευρωπαϊκή Οικονομία τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Τομέα Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Το 2008-2009, εξελέγη επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβόνης, και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Γεωπολιτικής. Είναι, επίσης, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τις προοπτικές του Μεσογειακού Κόσμου, που εδρεύει στο Παρίσι. Έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1974-78), διατέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου των Τιμών και των Νομισματικών Υποθέσεων του Υπουργείου Συντονισμού, καθώς και σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα σχετικά με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Tο 1978, ανέλαβε τα καθήκοντα του οικονομικού συμβούλου του Ανδρέα Παπανδρέου στη Bουλή των Ελλήνων. Διατέλεσε μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠAΣOK κατά την περίοδο 1981-89 και συγκεκριμένα: υφυπουργός Συντονισμού, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, καθώς επίσης υπουργός Εμπορίου και υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Tο 1989, εκλέχτηκε ευρωβουλευτής και το 1997 ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) στα Βαλκάνια. Tο 2000, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της EE και το Συμβούλιο της Ευρώπης τον εξέλεξαν πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια. Από το 2004 είναι πρόεδρος στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ). Είναι, επίσης, μέλος της Επιτροπής «Top Policy Advisors» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής της EE. Έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με τα βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του Glob Art Innovation της Αυστρίας. Τέλος, είναι επίτιμος δημότης των Δήμων Καλύμνου και Τήνου.   

Έχει δημοσιεύσει τα εξής βιβλία:
• Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση, εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθηνά 2006.
• Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθήνα 2005.
• Παγκόσμια Διακυβέρνηση ή Ηγεμονική Παγκοσμιοποίηση; εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθήνα 2002.    
• Promoting Stability in the Balkans, Livanis Publishing Organization, Athens 2001 (σε συνεργασία με άλλους).
• H Πορεία προς την Παγκοσμιοποίηση, εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθήνα 1996.
• Tο Αύριο της Ευρώπης, εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθήνα 1992.
• H Ενοποίηση της ΕΟΚ. Προβλήματα και Προοπτικές, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1987.
• H Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ο Pόλος της Ελλάδας, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1985 (σε συνεργασία με άλλους).
• H Οικονομική Κρίση και η Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1980.
• Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Υπερκοστολογήσεις - Υποκοστολογήσεις στην Ελλάδα, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1978.
• Conjoncture et Commerce International, Gauthier - Villars, Paris 1972.

Συγγραφέας: Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Εκδοτικός Οίκος: Λιβάνη
Σειρά: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ISBN: 978-960-14-1958-9
Σελίδες: 612
Τιμή: € 28,00 (με ΦΠΑ)
Ημερομηνία Έκδοσης: 2009