Εξι από τα δέκα υψηλότερα κτήρια που κατασκευάστηκαν πέρσι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα. Μία έκταση 22,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στη Σανγκάη αναδομείται, με την ανέγερση 400 υψηλών κτηρίων κάθε χρόνο στην πόλη. Οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν την τελευταία τετραετία στην Κίνα κατά ... 165%. Η Κίνα βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης κατασκευαστικής «έκρηξης» στην ανθρώπινη ιστορία, αναφέρει ο Guardian...
Εξι από τα δέκα υψηλότερα κτήρια που κατασκευάστηκαν πέρσι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα. Μία έκταση 22,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στη Σανγκάη αναδομείται, με την ανέγερση 400 υψηλών κτηρίων κάθε χρόνο στην πόλη.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν την τελευταία τετραετία στην Κίνα κατά ... 165%. Η Κίνα βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης κατασκευαστικής «έκρηξης» στην ανθρώπινη ιστορία, αναφέρει ο Guardian...

Τους τελευταίους μήνες κάτι φαίνεται να αλλάζει στην πιο ρυπογόνα χώρα στον κόσμο. Η Κίνα επιχειρεί πλέον να κάνει τη δική της «πράσινη επανάσταση» και κάνει το πρώτο βήμα με τον Πύργο Περλ Ρίβερ που ανεγείρεται στη Γκουανγκτζού -πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ- και χαρακτηρίζεται ως ο πιο επαρκής ενεργειακά ουρανοξύστης που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Ενας ουρανοξύστης σχεδόν «μηδενικών εκπομπών» που ενδεχομένως ανοίξει τον δρόμο για περισσότερα «πράσινα κτήρια» στην Κίνα, όπως αφήνει να εννοηθεί και στο άρθρο της η Guardian.

Εξοικονόμηση

Το κτήριο των 71 ορόφων, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2010, εξωτερικά τουλάχιστον δεν φαίνεται να διαφέρει από τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μεγαθήρια από ατσάλι και τσιμέντο που σχεδόν αγγίζουν τον γκριζωπό ουρανό της Γκουανγκτζού.

Κι όμως, στο εσωτερικό του κρύβει τις κορυφαίες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ... Εξοπλισμένος με ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, συστήματα σκίασης, υδροσυστήματα ψύξης οροφής, έξυπνο φωτισμό και υψηλής τεχνολογίας μόνωση, ο πύργος ύψους 310 μέτρων αναμένεται να χρησιμοποιεί τη μισή μόνο ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν τα περισσότερα κτήρια του μεγέθους του.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους μηχανικούς, η κατασκευή του ουρανοξύστη είναι τέτοια ώστε να του επιτρέπει να δημιουργήσει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που η τοπική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας χαλαρώσει το μονοπώλιό της...

Και όπως παραδέχεται η Skidmore, Owings & Merrill, η αμερικανική αρχιτεκτονική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το οικοδόμημα, οι συσκευές ενεργειακής επάρκειας αυξάνουν κατά 13 εκατομμύρια δολάρια το κόστος κατασκευής.

Τα οικονομικά οφέλη, όμως, από τους μειωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το χαμηλό κόστος συντήρησης θα αποδειχτούν κατά πολύ μεγαλύτερα μέσα στην επόμενη πενταετία. Ο επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας Ρότζερ Φρεσέτ εκτιμά ότι η ενεργειακή κατανάλωση στον Πύργο Περλ Ρίβερ θα είναι 58% μικρότερη σε σχέση με ένα κτίριο ανάλογου μεγέθους.

Ταχείς ρυθμοί

Το σχέδιο για την ανέγερση ενός «ουρανοξύστη μηδενικών εκπομπών» προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Και η μολυσμένη Γκουανγκτζού προσπαθεί να αλλάξει πρόσωπο - «καθρέφτης» μιας ρυπογόνας χώρας που, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και την απειλή των κλιματικών αλλαγών, πειραματίζεται με οικολογικές πόλεις και νέους «πράσινους» κατασκευαστικούς κώδικες.

«Προσπαθούμε να κάνουμε την πόλη μας περισσότερο επαρκή σε ενέργεια. Στο παρελθόν είχαμε επεκταθεί πολύ γρήγορα. Αυτό ήταν ένα λάθος που προσπαθούμε τώρα να διορθώσουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τσεν Κουίνγκ, διευθυντής του τοπικού Κέντρου Αστικού Σχεδιασμού και Ερευνας.

Δεν είναι ωστόσο όλοι πεπεισμένοι ότι η ανέγερση ουρανοξυστών -όσο φιλικοί προς το περιβάλλον κι αν είναι αυτοί... είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη των «πράσινων στόχων» της Κίνας. Ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι για την κατασκευή του Πύργου Περλ Ρίβερ θα χρησιμοποιηθούν 26.500 τόνοι ατσάλι και περισσότερα από 40.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου και ότι ο κύριος... ενοικιαστής του κτιρίου θα είναι μια καπνοβιομηχανία.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 29/05/2009)