Πράσινα Νησιά στο Απέραντο Γαλάζιο του Αιγαίου: Μόδα ή Όραμα ;

Διάφορες συζητήσεις για «πράσινα νησιά» στην αλλοδαπή οδήγησαν στην πολιτική απόφαση να γίνει ο Άγιος Ευστράτιος πράσινο νησί. Αυτό, όπως εξηγήθηκε, σημαίνει ότι όλες οι ενεργειακές ανάγκες στις διάφορες χρήσεις πολύ σύντομα θα καλύπτονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Τα αποκαλούμενα «πράσινα νησιά» (ή πράσινες πόλεις) που προβάλλονται καλύπτουν πράγματι το 100% των ενεργειακών αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές βασισμένο όχι τόσο σε καινοτόμες τεχνολογίες και επίλυση δύσκολων προβλημάτων αλλά σε λογιστικούς ισολογισμούς γιατί αυτά συνδέονται στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας
του κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη
Δευ, 15 Ιουνίου 2009 - 13:54
Διάφορες συζητήσεις για «πράσινα νησιά» στην αλλοδαπή οδήγησαν στην πολιτική απόφαση να γίνει ο Άγιος Ευστράτιος πράσινο νησί. Αυτό, όπως εξηγήθηκε, σημαίνει ότι όλες οι ενεργειακές ανάγκες στις διάφορες χρήσεις πολύ σύντομα θα καλύπτονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα αποκαλούμενα «πράσινα νησιά» (ή πράσινες πόλεις) που προβάλλονται καλύπτουν πράγματι το 100% των ενεργειακών αναγκών τους από ανανεώσιμες πηγές βασισμένο όχι τόσο σε καινοτόμες τεχνολογίες και επίλυση δύσκολων προβλημάτων αλλά σε λογιστικούς ισολογισμούς γιατί αυτά συνδέονται στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Η εξαγγελία για τον Άγιο Ευστράτιο που δεν συνδέεται στο δίκτυο, ένα νησί με τις ενεργειακές ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, γιατί τόσο ο στόχος (100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από τις ΑΠΕ) όσο και ο χρόνος (Νοέμβριος 2009) θεωρούνται σήμερα ανέφικτα παρά την πρόθυμη διάθεση δημόσιου χρήματος. Όταν οι εφαρμογές των ΑΠΕ έχουν απαράδεκτα χαμηλούς ρυθμούς στην ηπειρωτική χώρα και έως μηδενικούς στα νησιά αυτή η εσπευσμένη απόφαση ξαφνιάζει.Όπως φαίνεται, δεν πρόκειται για όραμα ή κάποιο όψιμο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά αλλά μάλλον για μια μεμονωμένη απόφαση που εντάσσεται στη «μόδα» της εποχής.

Το θέμα της μέγιστης κάλυψης των ενεργειακών αναγκών ενός νησιού από τις ΑΠΕ στις διάφορες χρήσεις είναι ένα σύνθετο τεχνικό και οικονομικό πρόβλημα με έντονη την κοινωνική διάσταση. Αυτό απαιτεί συνεχείς και μακροχρόνιες ερευνητικές προσπάθειες σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για να χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα ώριμα πλέον στα νησιά που είναι και το ζητούμενο, κρατώντας απόσταση από το 100%. Η επιλογή του νησιού όμως για ένα τέτοιο ερευνητικό έργο, όπως και οι στόχοι με τα χρονικά περιθώρια δεν μπορεί να γίνονται μόνο με πολιτικά κριτήρια και για τον διαθέσιμο πολιτικό χρόνο, έτσι ώστε να εκφράζονται αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα αλλά και την πρόθεση. Ο Άγιος Ευστράτιος θα περίμενε έτοιμες λύσεις με ρεαλιστικούς στόχους για επιτυχείς εφαρμογές και όχι βεβιασμένες ενέργειες που οδηγούν σε αποτυχία.

Η Κύθνος, που φιλοξένησε τις πρώτες αιολικές και φωτοβολταϊκές εφαρμογές από το 1980 με φιλόδοξους στόχους, προσφέρεται για να συνδέσει το όραμα του τότε με το σήμερα. Ο στόχος που προτείνεται είναι διείσδυση των ΑΠΕ κατά 50% για το 2015, ένας φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός στόχος που απαιτεί πολλές προσπάθειες, για να οδηγήσει σε παραπλήσιους στόχους και στα άλλλα νησιά για το 2020. 

*   Ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης είναι Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ & Πρέδρος της Επιτροπής ΑΠΕ του ΙΕΝΕ.