Το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( ΑΠΕ), είναι από τα βασικότερα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας, το οποίο θα συνέλθει στις 26 Ιουνίου 2009, στο Σεράγεβο ( Βοσνία – Ερζεγοβίνη).
Σύμφωνα με τις θέσεις της Ε Ε, που αναφέρονται σε σχέδιο Απόφασης, του Συμβουλίου θα εγκριθεί η σύσταση Ειδικής Ομάδας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το έργο της οποίας θα είναι κυρίως η παρακολούθηση της εφαρμογής στην Ενεργειακή Κοινότητα της νέας κοινοτικής οδηγίας για τις ΑΠΕ.
Οι θέσεις της ΕΕ σε άλλα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενεργειακής Κοινότητας είναι οι ακόλουθες:
Προϋπολογισμός: Η ΕΕ συμφωνεί στην έγκριση του προϋπολογισμού της Ενεργειακής Κοινότητας για την περίοδο 2010-2011, έως του ποσού των 3.250.000 ευρώ για το 2010 και 3.380.000 ευρώ το 2011. Η συμμετοχή της ΕΕ στα ποσά αυτά είναι, αντίστοιχα έως 3.188.250 ευρώ και 3.315.780. υπό τον όρο, ότι η αρμόδια επί του προϋπολογισμού Αρχή θα εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις και για τα δύο χρόνια
Ανανέωση Εντολής: Η ΕΕ εγκρίνει την ανανέωση της εντολής του Διευθυντή της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας για την επόμενη τριετία
Πρόγραμμα Εργασίας: Η ΕΕ εγκρίνει το πρόγραμμα εργασίας της Ενεργειακής Κοινότητας για την περίοδο 20010 -2011
Ασφάλεια Εφοδιασμού: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα αυτό, που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας θα επισημάνει την αναγκαιότητα διασύνδεσης των δραστηριοτήτων αυτής με τις δραστηριότητες της Ομάδας Συντονισμού της ΕΕ για τό φυσικό αέριο. Επίσης, θα υποστηρίξει την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την προβλεπόμενη κατάσταση εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι του 2009.
Στην ίδια σύνοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερωθεί για την τελική έκθεση της Ειδικής Ομάδας Ενεργειακής Απόδοσης και θα υποστηρίξει την εφαρμογή στην Ενεργειακή Κοινότητα ορισμένων νομοθετικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν την ενεργειακή απόδοση.
Ακόμη, θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ενεργειακή Κοινότητα της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, και η υποβολή αίτησης προσχώρησης της Γεωργίας, την οποία επικροτεί η ΕΕ.