Μία πρωτότυπη και ασυνήθιστη ιδέα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής προτείνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Stephen Salter. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ναυτιλιακής εφημερίδας και διαδικτυακού τόπου Tradewinds ο καθηγητής προτείνει την καθέλκυση ενός τεράστιου στόλου έως και 1.800 μη επανδρωμένων πλοίων που θα εκπέμπουν σταγονίδια ύδατος στην ατμόσφαιρα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Μία πρωτότυπη και ασυνήθιστη ιδέα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής προτείνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Stephen Salter. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ναυτιλιακής εφημερίδας και διαδικτυακού τόπου Tradewinds ο καθηγητής προτείνει την καθέλκυση ενός τεράστιου στόλου έως και 1.800 μη επανδρωμένων πλοίων που θα εκπέμπουν σταγονίδια ύδατος στην ατμόσφαιρα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ιδέα, μάλιστα, του κ. Salter παρουσιάσθηκε πρόσφατα και σε συνέδριο της εφημερίδας «Guardian» για τις κλιματικές αλλαγές.

Η μεγάλη αυτή αρμάδα πλοίων που θα ταξιδεύουν στους ωκεανούς, θα ψεκάζουν με μικροσκοπικά σταγονίδια θαλάσσιου ύδατος την ατμόσφαιρα για να δημιουργούν σύννεφα. Πίσω από την ιδέα αυτή βρίσκεται το σκεπτικό ότι τα μεγάλα σύννεφα αντανακλούν μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να ψύχεται περισσότερο η γη, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το πλοία θα καθοδηγούνται από ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα παίρνουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται από τον άνεμο την οποία, με ένα σύστημα τουρμπινών στα ύφαλα, θα μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα ιστία τους θα είναι περιστρεφόμενα και θα φέρουν και το σύστημα ψεκασμού. Το κόστος κάθε πλοίου υπολογίζεται από 1,6 έως 3,2 εκατ. δολ.